Wendy Debets, branchemanager Laboratorium Technologie, neemt het woord van Rob over en ze is nog niet uitgesproken of de handen in de zaal schieten de lucht in. Geduldig beantwoordt Rob de inhoudelijke vragen, waarna Wendy voorstelt om even de benen te strekken en de discussie te verplaatsen naar de beursvloer.
De tweede lezing sluit naadloos aan op de presentatie van Rob Coppes. Hij hield een verhaal vanuit de academische wereld, nu neemt Brigitta Witte van Galapagos het woord. Galapagos is een biotechbedrijf dat klinische proeven uitvoert in fase 1 en 2 in celtherapie (CAR-T) voor oncologie. In haar presentatie beschrijft Birgitta Galapagos’ gedecentraliseerde productie aanpak. Zij vertelt dat Galapagos’ aanpak van zeven dagen ader-tot-ader tijd uniek is. De grote farma-bedrijven hebben veertien tot veertig dagen nodig voor een vergelijkbaar resultaat.
Aan het einde van haar presentatie gaat Brigitta dieper in op Galapagos’ optimalisatie proces en op de volledig geautomatiseerde incubator, de cocoon. Na de conclusie krijgt ook zij een hartelijk applaus en schieten de handen in de zaal nogmaals de lucht in.
Voor de derde en laatste presentatie stappen we van de markt weer terug naar de wetenschappelijke wereld. Patrick Mulder van het onderzoekslaboratorium van de Alliantie Brandwondenzorg Nederland, geeft een presentatie over zijn onderzoek naar behandelmethodieken voor brandwonden. “Brandwonden behoren tot de meest complexe soorten wonden en zijn vaak moeilijk te behandelen”, vertelt Patrick. Het onderzoekslaboratorium in Beverwijk gebruikt bloed- en huidmonsters van patiënten om brandwonden te bestuderen. In het laboratorium kweken ze menselijke huid en repliceren ze de reacties om potentiële behandelingen te testen.
Zeer geïnteresseerd zitten de bezoekers naar hem te luisteren. Patrick laat veel belovende resultaten zien en het lijkt erop dat we de beweging kunnen inzetten richting proefdiervrijtesten. Eerlijk geeft Patrick toe dat één van de nadelen van deze methode is dat je de testen uitvoert op enkel de huid. De invloed op bijvoorbeeld organen en bloedsomloop worden niet meegenomen.
Praktijk
Na de lunch is het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Isogen, LED Techno en BioSPX hebben drie workshopopstellingen voorbereid die parallel in drie sessies worden gegeven. Alle bezoekers hebben dus de kans alle drie de workshops te volgen.
Op een leuke en interactieve manier krijgen de bezoekers praktische kennis aangereikt over 3D cel technologieën, ergonomisch pipetteren en geautomatiseerde microscopie. Iedereen loopt druk om de tafels heen en becommentarieert elkaars werk. De exposanten begeleiden de proefopstellingen en hebben voor iedereen – zelfs voor deze redacteur – een aanmoedigend compliment.
Aan het einde van de laatste sessie lopen de bezoekers de beursvloer op en sluiten aan bij de borrel. De lezingen, de workshops, alles passeert de revue. FHI Life Science evenement staat garant voor een inhoudelijke dag en in de rij voor een koude verfrissing hoor ik alleen maar positieve geluiden.