Time-to-market verkorten zonder in te leveren op kwaliteit
Een korte time-to-market is van levensbelang voor de elektronicabranche. Om de hevige concurrentie voor te zijn, moet een product zo snel mogelijk op de plank liggen. Maar snelheid mag nooit ten koste gaan van kwaliteit, anders is de reputatie van het bedrijf nog sneller kapot dan het product zelf. Over deze lastige balans spreken we tijdens het seminar ‘De invloed van Hardware Design op Time-to-Market’ op de E&A-beurs. Ton Plooy, voormalig directeur van TBP (het huidige VDL TBP electronics), zit de dag voor.
Elektronicabedrijf Aemics uit Oldenzaal bijt het spits af met een presentatie over de rol van een goed doordacht design voor een korte én kwalitatief hoogstaande time-to-market. De tijd die je in de beginfase investeert in het ontwerp, betaalt zich in latere fases van het ontwikkelproces dubbel en dwars terug. Aemics geeft haar toehoorders een kijkje in de bedrijfskeuken en deelt best practices die u direct kunt toepassen in uw eigen organisatie.
Eerste protype
Als het ontwerp eenmaal staat, is het tijd voor de ontwikkeling en lancering van het eerste prototype. Veelal wordt de productie van prototypes uitbesteed terwijl dat niet altijd nodig is, aldus Stefan Kiel van LPKF. De ingenieur vertelt namens Tooltronics over de voor-en nadelen van in house design van prototypes. Hij legt onder meer uit hoe je PCB-prototypes creëert in je eigen laboratorium en aan welke voorwaarden ze moeten voldoen. Ook laat hij zien hoe je bestaande PCB’s nabewerkt, aanpast, trimt en tuned. Dit verkort de totale R&D-tijd aanzienlijk en daarmee de time-to-market.
Testen in ontwerpfase
En het kan nóg efficiënter, zo leren we tijdens de lezing van CN Rood. Door bij de start van het ontwikkelproces te controleren of je de goede weg bent ingeslagen, worden ontwerpfouten sneller opgespoord en hersteld en bespaar je kosten. Dit lijkt tegenstrijdig, want hoe kan je nu een product testen dat nog niet fysiek bestaat? CN Rood ligt een tipje van de sluier op. Tijdens de lezing leer je first hand hoe je in de ontwerpfase tests uitvoert en welke tools en platforms CN Rood inzet om tot het gewenste resultaat te komen.
Tijd besparen
Om de kwaliteit van het eindproduct te waarborgen, zijn strenge regels opgezet rond het testen en meten van innovaties. Toch is het mogelijk om ook op dit gebied tijdswinst te halen zonder in te boeken op kwaliteit, zo legt Christiaan Baaij van QBayLogic uit. Zijn bedrijf heeft goede ervaringen met ‘Property-Based Testing ‘(PBT) voor FPGA-ontwerpen. Baaij geeft tijdens zijn presentatie enkele praktijkvoorbeelden waarbij PBT is toegepast in complexe FPGA ontwerpscenario’s. Ook bespreekt hij de invloed van PBT op de efficiëntie en betrouwbaarheid van het design. Een must visit voor iedereen die beroepsmatig betrokken is bij FPGA-ontwerpen en testen.
Complexe boarden testen
Als je wilt weten hoe je de verbindingen en interfaces van je prototype al in een vroeg stadium kan testen, mag je de lezing van Rik Doorneweert van JTAG Technologies niet missen. Doorneweert legt uit hoe je de JTAG-interface combineert met de boundary scan-mogelijkheden die de meeste microcontrollers, cPLD’s, FPGA’s en grote IC’s tegenwoordig hebben. Zo krijg je al vroeg in het ontwikkelstadium een beeld van de validatie-en testopties zonder gebruik te maken van firmware.
Peter van Oostrom ( Romex) steekt vervolgens de handen uit de mouwen. De bekende bouwer van testoplossingen uit Rhenen weet als geen ander de valkuilen te benoemen bij de ontwikkeling en bouw van test- en meetopstellingen. En wat je als bedrijf kan doen om deze valkuilen te omzeilen. Van Oostrom geeft praktische adviezen over positionering, materiaalgebruik en andere zaken waar bouwers in de uitvoering tegenaan lopen.
Tipje van de sluier
Traditiegetrouw sluiten we het seminar af met een overzichtslezing, deze keer verzorgd door Steven Van Hout van VDL TBP electronics. Van Hout is specialist op het gebied van right first time en early involvement. Hij gaat tijdens zijn lezing in op de vraag hoe te komen tot best value of ownership door het gelijk goed te doen. Dit klinkt makkelijker dan het is. Right first time vereist een nauwgezette voorbereiding en een hechte samenwerking tussen de verschillende partijen al vóór de ontwerpfase zodat je niet alleen een product ontwerpt dat ‘mooi’ is, maar dat ook produceerbaar is. Hoe je dit aanpakt en waar je op moet letten, vertelt Van Hout graag tijdens zijn afsluitende lezing op de beurs.
Nieuwsgierig geworden? Schrijf je gratis
Ben je nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden om de time to market te verkorten voor jouw bedrijf en wil je tips en tricks van dé experts op dit gebied? Schrijf je gratis in voor de beurs en het seminar. Het seminar ‘De invloed van Hardware Design op Time-to-Market’ is op dinsdag 26 september vanaf 13 uur.
Klik hier voor een overzicht van alle lezingen