De Bredase Seeligkazerne is getransformeerd in een onderwijscampus van De Rooi Pannen. Het historische militaire gebouwencomplex is veranderd in een moderne onderwijsfaciliteit – maar wel eentje die het verleden koestert. Het behouden van het historische karakter van de panden vroeg van Kuijpers de nodige creativiteit bij het engineeren en uitvoeren van eigentijds installatiewerk.

De Seeligkazerne bestaat uit gebouwen uit de achttiende, negentiende en twintigste eeuw; de jongste zijn zo’n tachtig jaar oud. Diverse gebouwen zijn gesloopt, de cultuurhistorisch meest waardevolle gebouwen worden hergebruikt. Zo is het Grote Arsenaal het onderkomen van de opleiding Horeca (compleet met hotel-restaurant), het Kleine Arsenaal is straks ‘van’ de opleiding Toerisme & Vrije tijd, die er onder meer een reisbureau en een grote activiteitenzaal krijgt.

Gebouw’puzzel’

Kuijpers is verantwoordelijk voor ontwerp, engineering en uitvoering van alle elektrotechnische en werktuigbouwkundige werkzaamheden, inclusief de bijbehorende gebouwautomatisering en een brandmeldinstallatie. Geen rechttoe-rechtaan-klus, want het complex bevatte door zijn hoge leeftijd talrijke niveauverschillen in plafonds en vloerdelen, een puzzel van kleine ruimtes en veel oude constructiedelen, -structuren en -materialen. Het project deed dan ook een stevig beroep op de flexibiliteit, creativiteit en vakkennis van alle monteurs.

Installaties op zolder

Eén van de uitdagingen: het leidingenwerk (zoals wandcontactdozen) dat bij en onder authentieke metselwanden moet worden aangebracht zonder deze te beschadigen. Ook de installatie van de luchtbehandelingskasten is een huzarenstukje. Waar deze normaal gesproken op platte daken worden geïnstalleerd, week Kuijpers bij gebrek aan platte dakdelen uit naar zolderruimtes. Voor de benodigde ventilatie maakten de monteurs roosters in de daken. “Uiteraard uit het zicht vanwege de erfgoedstatus van de panden”, vertelt projectleider Mark van Leijsen van Kuijpers. Ook logistiek en in de planning was dit een minutieuze klus. “De panden boden weinig ruimte om de moderne luchtbehandelingskasten in één keer naar de zolders te transporteren. We hebben ze in onderdelen naar boven gebracht en ter plekke gemonteerd en geïnstalleerd.”

Kritisch onderzoek

Nog een uitdaging: de technische installatie in de toekomstige keuken van de opleiding Horeca, als onderdeel van een hotel-restaurant op de campus. Voorzien van flink wat kooktoestellen lag het monteren van grote kanalen voor de hand voor het inblazen en aanzuigen van lucht. Het historische karakter van de ruimte zou daar echter door worden aangetast. Kuijpers besloot kritisch te onderzoeken welke capaciteit er daadwerkelijk nodig was, gebaseerd op het kookonderwijs op andere locaties van De Rooi Pannen. Daaruit bleek dat de kooktoestellen nooit allemaal tegelijk aanstaan. Kuijpers engineerde een nieuwe, optimale ventilatie-oplossing met een beperkt aantal afzuigkappen, passend bij het gebouw én de wens om de energiekosten zo laag mogelijk te houden.

Subtiel weggewerkt

Het gebouwdeel waar het hotel is gevestigd, telt zestien hotelkamers. Om hier de charme van de geschiedenis te behouden, wilde De Rooi Pannen de oude houten balken in het zicht houden. Dat stond op gespannen voet met de strenge brandveiligheidseisen voor hotels. Dit is door Kuijpers opgelost door tussen de houten balken nieuwe plafondplaten aan te brengen met brandmelders, subtiel genoeg om de oude balken tot hun recht te laten komen.

FHI, federatie van technologiebranches
en_GBEnglish (UK)