Uitwerking NOW-regeling

Uitwerking NOW-regeling Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Sinds de aankondiging enkele weken geleden wachten bedrijven op de uitwerking van de noodmaatregelen die door het kabinet zijn getroffen. Op 31 maart zijn de details hiervan bekend geworden. In dit artikel nemen wij u mee in de uitwerking van de NOW-regeling.

Deze tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) is primair bedoeld om bedrijven die vanaf 1 maart te maken hebben met omzetverlies, financieel te compenseren. Zij kunnen vervolgens medewerkers blijven doorbetalen.

Wat houdt de NOW-regeling precies in?

De coronacrisis veroorzaakt een acute vraaguitval bij ondernemers. Dit heeft al geleidt tot 55.000 aanvragen van de reguliere Regeling Werktijdverkorting (wtv-regeling). Om een snellere afhandeling te garanderen is nu deze NOW-regeling getroffen, die ook de eerdere wtv-regeling vervangt. Het primaire doel is om werkgevers via een subsidie te ondersteunen bij het zoveel mogelijk in dienst houden van de werknemers. Bij bijvoorbeeld een omzetdaling van tenminste twintig procent ontvang de werkgever een tegemoetkoming in de loonkosten van maximaal negentig procent. Dit wordt berekend naar rato van de omzetdaling. De hoogte van de regeling hangt naast de omzet, ook af van de loonsom.

Daarnaast is de regeling expliciet bedoeld voor zowel vaste werknemers als flexwerkers, als ook werknemers met een 0-uren contract. Het aanvragen en uitvoeren van de regeling wordt door het UWV gedaan. Deze regeling gaat vanaf 6 april in. Zoals het nu lijkt loopt de aanvraagperiode voor subsidie van 14 april tot en met 31 mei. Bedrijven die aan de voorwaarden voldoen, kunnen binnen twee tot vier weken een gedeelte van het voorschot verwachten. Eind mei zal geëvalueerd worden of de regeling verder moet worden opengehouden.

Naast de inhoud van de regeling bestaan er ook twee voorwaarden. Dit om het doel van de regeling – behoud van banen – te onderstrepen. Dit is de inspanningsverplichting van de werkgever om de loonsom zoveel mogelijk gelijk te houden. Ten tweede is er de voorwaarde dat er geen ontslagaanvraag wordt ingediend voor de werknemer vanwege bedrijfseconomische redenen. Ook doet het Kabinet een oproep om moreel juist met deze regeling om te springen. Het is ten slotte een noodmaatregel die een grote wissel trekt op de Nederlandse begroting.

Mocht de toekomst uitwijzen dat de regeling wordt uitgebreid of aangepast dan zullen wij u hierover berichten.

Zie voor meer informatie de gehele kamerbrief:
https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2020/03/31/tijdelijke-noodmaatregel-overbrugging-voor-behoud-van-werkgelegenheid
Meer informatie over het aanvragen van de NOW-regeling:
https://www.uwv.nl/coronavirus/