
Van kennisdeling naar praktijk: samen bouwen aan de toekomst van APL
Door: Hans Risseeuw
Woensdag 9 april vond een bijzondere bijeenkomst plaats bij FHI in Leusden. FHI en WIB organiseerden gezamenlijk een bijeenkomst over Ethernet-APL. Leveranciers én eindgebruikers gingen open met elkaar de discussie aan over de mogelijkheden van APL.
Rond het middaguur lopen de bezoekers in kleine groepjes de trap af het atrium in. De lunch staat klaar en gastheer FHI staat er garant voor dat iedereen zich thuis voelt. Met koffie of thee in de hand staan de techneuten rond de statafels. Oude bekenden, collega’s en nieuwe gezichten worden snel aan elkaar voorgesteld en het gesprek gaat direct de diepte in – techneuten onder elkaar.
De ledenbijeenkomsten zijn een goed moment om oude contacten aan te halen en nieuwe relaties te ontmoeten. Roelof Kuipers, branchemanager Industriële Automatisering bij FHI, roept iedereen naar binnen. De zaal zit vol, 36 man in totaal, en enthousiast heet Roelof alle bezoekers van harte welkom.
Ethernet-APL
Speciaal voor deze bijeenkomst hebben we René Stoelinga, principal engineer instrumentation bij Sabic, gevraagd om de rol van moderator op zich te nemen. Met geduld en overwicht geeft hij iedereen de ruimte zonder het overzicht te verliezen en altijd met het doel scherp voor ogen: we hebben elkaar nodig om van APL een succes te maken.
De openingspresentatie is een korte uitleg over de WIB en over Ethernet-APL. “Het wordt zeker geen monoloog”, garandeert René. “Deze middag wordt een interactieve sessie.”
De WIB is een eindgebruikersvereniging opgericht in 1963. Deze non-profit organisatie is georganiseerd in werkgroepen en heeft als doel kennisdeling en het testen van fysieke apparatuur. Het thema APL is relevant voor alle werkgroepen binnen de WIB. “Het doel van deze middag”, zegt René, “is informatie delen tussen eindgebruikers en leveranciers”. Hier benadrukt hij de samenwerking tussen de WIB en FHI. “Samen kunnen we handvaten bieden in een transitie traject en een gemeenschappelijke visie opbouwen.”
Ethernet Advanced Physical Layer (Ethernet-APL) is een fysieke laag voor de ethernet-communicatietechnologie die speciaal is ontwikkeld voor de eisen van de procesindustrie. Een unieke eigenschap van Ethernet-APL is de levering van stroom en communicatiesignalen via een enkelvoudige twisted-pair kabel. Ethernet-APL voorziet in de behoefte om met hoge snelheden en over lange afstanden te kunnen communiceren.
Mentimeter
Met behulp van Mentimeter wordt de zaal actief bij het onderwerp van vandaag betrokken. Op een groot scherm verschijnen vragen, woordwolken en peilingen. De eerste vraag splitst de zaal in twee bijna gelijke groepen: eindgebruikers en leveranciers.
Handig speelt René de vragen terug de zaal in. Hij vraagt de aanwezige eindgebruikers te reageren op de vragen van de leveranciers, en omgekeerd. Enthousiast staat hij in het midden en zorgt ervoor dat iedereen aan het woord komt én dat niemand overstemt wordt.
Eenvoud
Een terugkerend begrip dat de hele middag de boventoon voert, is de wens tot eenvoud. Zowel bij de eindgebruikers als bij de leveranciers. Meer doen met minder. Snel toegang tot de juiste informatie. En de eindgebruikers willen graag dat er instrumenten worden ontwikkeld vanuit APL perspectief.
René vraagt de zaal via Mentimeter: wat zijn de mogelijke key opportunities van APL?
Op het scherm verschijnen in vrolijke woordwolken de antwoorden. Eenvoud, gebruiksgemak en plug & play zijn begrippen die meermaals op het scherm verschijnen.
Zoals gebruikelijk bij een zaal vol techneuten gaat de discussie over de technische details. En hier komen duidelijk de onderlinge verschillen naar boven drijven. Iedereen heeft zijn eigen voorkeur en bekijkt de technologie vanuit zijn eigen perspectief. Zoveel techneuten – zoveel zienswijzen. En eigenlijk hebben ze allemaal gelijk. Het is niet dat de één gelijk heeft, en de ander ongelijk. De één vult de ander aan. Het moment waarop we dat inzien, is het moment dat deze middag geslaagd is.
APL is een goede aanvulling die sommige systemen vervangt en andere aanvult. Alle techneuten zijn het hierover eens. De keuze voor het één of het ander is afhankelijk van zoveel factoren dat het uiteindelijk altijd maatwerk blijft.
‘Simpel houden’ is de duidelijke gemeenschappelijke wens die boven aan de lijst staat. “De man in het veld moet er mee kunnen werken. Nieuwe technologieën moeten breed geaccepteerd worden. En eenvoud speelt hierin een cruciale rol”, verwoordt één van de aanwezigen het heel duidelijk.
Clubhuis
FHI is vandaag het clubhuis waar techneuten elkaar vinden en van gedachten wisselen. Opzoek naar praktische oplossingen. In elkaars schoenen staan en samen verder.
Aan het einde van de middag, nog even voor de borrel, concludeert René: we hebben elkaar nodig om van APL een succes te maken. De vervolgafspraak staat in de planning. De WIB deelt met de aanwezige leveranciers een lange lijst aan test-vragen. “Kennis delen en hands-on ervaring opbouwen door te testen”, zegt René. Dit is het fundament waar het vertrouwen en de acceptatie voor techniek op staat. “De toekomst ligt bij APL en gezamenlijk kunnen we de wereld overtuigen.”