Vernieuwde Avans module Cyber security legt meer nadruk op OT

Vernieuwde Avans module Cyber security legt meer nadruk op OT Door: ICT Group

ICT Group werkt in co-creatie mee aan opzet en uitvoering bachelor-programma met 10 blokken.

Cyber security staat volop in de belangstelling. Zeker vanwege de vele nieuwsberichten over hacks die ons steeds vaker bereiken, maar ook vanwege het groeiend aantal oplossingen om je security te testen en verbeteren, zoals ethical hacking en pentesting. Want hoe pak je dat dan goed aan? Hoe kun je preventief aan de slag?

Security OT onderbelicht

Om hierop een goed te antwoord te kunnen geven hebben Avans Hogeschool en ICT Group in co-creatie de bestaande module Cyber security volledig herzien. Een van de belangrijkste toevoegingen is de focus op de OT-omgeving, de Operationele Technologie. Dat betreft de automatisering van de (industriële) productieomgeving met bijvoorbeeld machines en robots. OT blijft bij cyber security vaak onderbelicht, terwijl de risico’s er het grootst zijn. We spreken met Maurice van Haperen van Avans en Marco Rijkschroeff en Pascal Maus van de unit Industrial Cyber Security binnen de ICT Group.

Cyber security vanuit het werkveld

Maurice: “Er is een grote vraag naar cyber security kennis in het werkveld, daarom willen we graag een module aanbieden waarin we met cyber security professionals uit dit werkveld samenwerken. ICT Group verzorgt al opleidingen bij Avans én is expert in cyber security, dus een perfect moment om samen te werken. We denken nu veel meer vanuit het werkveld zelf. Dat maakt de module ook geschikt voor zowel software engineers als consultants die ieder vanuit hun eigen rol opereren, maar ook onderling moeten samenwerken. Cyber security is echt een gezamenlijke inspanning.”

Marco: “We richten ons hierbij op de technische kant van cyber security en de bedrijfskundige kant. Dat moet ook, want beide bieden volop kansen om je cyber security te verbeteren. Het cyber security framework NIST vormt de rode draad voor de module. Daar zit een universele enterprise architectuur gedachte achter die past bij elke organisatie, waardoor je altijd aansluiting vindt bij je eigen bedrijfssituatie.”

“Om studenten zo goed mogelijk voor te bereiden op hun stap naar het bedrijfsleven is voor ICT Group samenwerking met opleiders cruciaal. Deze co-creatie met Avans laat zien hoe we werk en educatie bij elkaar brengen.”
- Erwin Pouwels, Strategic Partner Director ICT Group

Iedere IT’er doet al aan cyber security

Hoe zorg je dat je compleet bent? Dat is de grote vraag voor iedere organisatie. Marco: “Elke IT’er doet al aan cyber security, maar doe je genoeg, wat kun je nog meer doen? Volledig voorkomen dat je gehackt wordt is een illusie, zorg dus ook dat je je daar op voorbereidt! In de module pakken we daarom alle facetten mee, van preventie tot herstel na een incident. Ook de praktische kant, zoals een risicoanalyse uitvoeren en inzet van ethical hacking, komt aan de orde. We kijken uitgebreid hoe aanvallers te werk gaan. Hoe zorg je dat je dan de juiste basismaatregelen neemt (cyber hygiëne), hoe gebruik je de standaarden, zoals de ISO27001 en de industriële standaard IEC/ISA62443? En hoe ga je om met kwetsbaarheden in de IT of OT? We geven de deelnemers inzicht in wat ze zien en wat dat betekent. Wij leggen de basis om dan zelf de diepte in te gaan en de nuance te zoeken.”

Vanuit het werkveld

Pascal: “We willen vooral de breedte van het vak cyber security laten zien. Daarom hebben we ook de OT-omgeving toegevoegd. Veel cyber security richt zich op de IT-kant, omdat daar de meeste ervaring mee is. Maar voor de bedrijfsvoering binnen de industrie en vitale infrastructuur is OT cruciaal. Wanneer een fabriek plat wordt gelegd, zijn de problemen al snel niet te overzien. Dat willen we in deze module ook tot uiting laten komen. Waar zitten de kwetsbaarheden, hoe groot zijn de gevolgen? Als je dat helder hebt, werk je aan oplossingen om de cyber security te verbeteren. Vanuit onze expertise en ervaring in het werkveld kunnen we daar in de cursus heel veel kennis over delen. En dat is niet alleen IT-gerelateerd.”

Volle breedte van het vak

“Je moet ook je organisatie, je processen, je procedures onder de loep nemen. Security by Design is niet voor niets een module binnen de opleidingen. Daarmee leg je een preventieve basis waarmee al veel te winnen valt. Daar bouw je dan op voort met IT-gerelateerde oplossingen. We leren je denken en doen vanuit de continuïteit van je business en laten je het vak over de volle breedte ervaren. Door de samenwerking met Avans combineren we hun onderwijskundige begeleiding met onze expertise van cyber security. Perfect voor iedereen die zich nu verder in dit vak wil ontwikkelen.”

Cyber Security module

De module Cyber security maakt onderdeel uit van de Avans deeltijdopleidingen Informatica en Business IT & Management. Maar je kunt deze module ook als losse cursus volgen! De totale doorlooptijd van deze cursus is 10 weken. Je volgt de lessen online, fysiek op school (middag + avond) en maakt opdrachten op je eigen werkplek.

De cursus is gebaseerd op een casus over een waterschap. Je sluit de cursus af met een adviesrapport dat je toespitst op de IT en OT cyber security van je eigen organisatie. De cursus start dit jaar begin november. Aanmelden kan tot 10 oktober via https://www.avans.nl/studeren/cursussen/cybersecurity. Hier vind je meer informatie en kan je vragen stellen aan studieadviseurs.

 

Meer informatie?

Neem contact op met Pascal Maus

Business Unit Manager Industrial Cyber Security
E-mail: pascal.maus@improveqs.nl  
Mobile: +31 6 54 636 638
Maak een connectie op LinkedIn
www.ictgroup.eu