Op 19 september is de NEC EMC weer samen gekomen bij de NEN in Delft. Tijdens dit overleg zijn alle normen en andere relevant documenten doorgenomen. Ik heb in deze nieuwsbrief alleen even de belangrijkste punten samengevat, want in een vergadering van ruim 6 uur wordt er veel besproken.

Een belangrijke norm die op dit moment bijgewerkt wordt is de generieke EMC norm IEC 61000-6-3: ‘Emission standard for equipment in residential environments’. Op dit moment wordt er gesproken om de volgende nieuwe onderwerpen toe te voegen:

  • Uitgestraalde emissie metingen in het frequentie bereik van 9 kHz tot 30 MHz. Tijdens de discussie over dit onderwerp is besproken hoe de meting uitgevoerd dient te worden en welke emissielimieten toegepast moeten gaan worden.
  • Hoogste frequentie die gemeten moet worden. Ook aan de bovenkant van het frequentiebereik zijn er ontwikkelingen gaande. Door de integratie van radio modules in bepaalde apparatuur wil men ook dat men tot ruim boven de gebruikte zendfrequentie meet. De discussie naar aanleiding van dit voorstel concentreerde zich op de vraag of dit vanuit de EMC directive (IEC / EN normen) of vanuit de Radio Equiment directive (ETSI / EN normen) benaderd moest worden.
  • Tot slot is er een voorstel gedaan over het opnemen van eisen voor voortgeleide emisie en voor apparatuur aangesloten op openbare DC netten. Opnieuw is de vraag wat de juiste limieten zijn voor degelijke netten.

Een ander document wat bijna af is, is IEC TR 61000-2-15- Part 2-15: ‘Description of the characteristics of networks with high penetration of power electronics equipment’. Dit document richt zich op: resonanties in het LV-netwerk, de impact van een groter aantal vermogenselektronische omvormers, supra harmonics & meetmethoden en instabiliteitsproblemen voor de apparatuur die moet worden aangesloten op de LV-netwerken.

De laatste norm die ik hier wil noemen is de IEC 61000-5-6: ‘Installation and mitigation guidelines – Mitigation of external EM influences’. Ook dit document is compleet vernieuwd en hoewel dit vroeger een technisch report was, een soort van advies, wil men er nu een officiële norm van maken wat inhoudt dat, als deze norm in het contract staat, men zich aan alle eisen moet houden. Binnen NEC EMC vragen we ons af of dat een verstandige keus is.

Mochten jullie naar aanleiding van het bovenstaand artikel interesse hebben gekregen in normalisatie, meld je dan aan voor de NEC–EMC schaduwcommissie van de vereniging. Tegen een geringe vergoeding:

  • Krijg je toegang tot de normen die in behandeling zijn.
  • Kun je commentaar daarop indienen.
  • Via de stem die we als vereniging hebben kun je meebeslissen welke normen goed of afgekeurd worden.

Wil je nog actiever betrokken zijn en persoonlijk stemrecht hebben dan kun je je natuurlijk ook direct aanmelden bij het NEN voor een lidmaatschap van NEC-EMC.

Jan-Kees van der Ven

Gerelateerde bedrijven

FHI, federatie van technologiebranches
en_GBEnglish (UK)