Het Kennisplatform Elektromagnetische Velden (EMV) en Gezondheid is een samenwerkingsverband van RIVM, TNO, DNV, GGD GHOR Nederland, Agentschap Telecom en ZonMw. Het doel van het kennisplatform is wetenschappelijk onderzoek over blootstelling aan elektromagnetische velden op een toegankelijke manier beschikbaar maken voor burgers en professionals. Een belangrijk middel hierbij is de website: https://www.kennisplatform.nl/.

Op 9 maart werd de jaarlijkse bijeenkomst van de klankbordgroep van het kennisplatform elektromagnetische velden en gezondheid gehouden. Aangezien de leden van de Nederlandse EMC ESD vereniging zich veelal bezig houden met EMV, hoewel meestal niet vanuit het oogpunt van blootstelling van mensen, krijgen zij hier toch geregeld vragen over uit hun omgeving. Vandaar dat ook onze vereniging is uitgenodigd om zitting te nemen in de klankbordgroep. In de klankbordgroep waren weer veel partijen vertegenwoordigd. Zoals diverse ministeries, kennisinstituten, belangenorganisaties voor elektrosensitieven, bedrijven vanuit de telecom en elektriciteitsvoorziening  en vakbonden.

Tijdens de bijeenkomst lichtte het bestuur toe wat er het afgelopen jaar bereikt is en wat er voor komend jaar in de planning staat.

Onderwerpen die afgelopen jaar aan bod zijn gekomen zijn:

Dat hier behoefte aan is blijkt wel uit de cijfers van het websitebezoek over afgelopen jaar: gemiddeld meer dan 10.000 unieke bezoekers per maand.

Voor komend jaar is er ook weer genoeg te melden: Op korte termijn zullen er een tweetal artikelen op de website geplaatst worden. Eén zal over EMV en bijen gaan, de ander over EMV en radar. Daarnaast zal er aandacht besteed worden aan: wetenschappelijke onderzoeksmethodes, opslag van elektrische energie op lokaal niveau, RF velden (o.a. 5G) en kanker en ander neurologische aandoeningen bij ELF-velden. Andere ontwikkelingen die het kennisplatform volgt zijn de ICNIRP blootstellingslimieten die in wetgeving geïmplementeerd gaan worden en het voorzorgsbeleid met betrekking tot magneetvelden vanuit het elektriciteitsnet.

Er was ook nog een betoog door de stichting EHS om anders om te gaan met innovatie binnen de maatschappij en mogelijke risico’s in een vroeger stadium serieus te nemen (‘early warnings’).

Tot slot was er een update over de inrichting van stralingsarme zones in Nederland. Verenigingen van elektrosensitieven zoeken hierbij hulp van de overheid om een permanent gebied hiervoor aan te wijzen, wat ook in de toekomst stralingsarm zal blijven (daarvoor is in sommige gevallen een uitzondering op de 98%-dekkingsgraad-eis nodig).

Jan-Kees van der Ven
Voorzitter EMC-ESD vereniging

Gerelateerde bedrijven

MYbusinessmedia Holding BV
RHEA System B.V.
RHEA Group biedt engineering oplossingen, systeemontwikkelingen en beveiligingsdiensten op maat aan voor de ruimtevaart, het leger, de overheid en andere kritieke infrastructuren. Sinds onze oprichting in 1992 zijn we uitgegroeid…
FHI, federatie van technologiebranches
en_GBEnglish (UK)