Virtual Keys

Virtual Keys Door: SCHURTER Electronics B.V.

Virtual keys

Vooral dankzij de smartphone is de wereld in razendsnel tempo vertrouwd geraakt met touchscreens. Het bedieningsgemak van een touchscreen wordt inmiddels ook in sectoren als de industrie, de landbouw en de medische wereld volop benut. Soms als stand-alone oplossing, maar vaak ook in combinatie met ‘vaste’ bedieningsknoppen. Waar deze vaste knoppen tot voor kort vaak uitgevoerd werden als membraanschakelaar, winnen de zogeheten ‘virtual keys’ snel aan populariteit.

Virtual keys zijn vaste bedieningsknoppen direct naast of onder een PCAP touchscreen. Er wordt in dat geval gebruik gemaakt van één, extra grote sensor voor het touchscreen, die ook een rand buiten het touchscreen zelf bestrijkt. In dit ‘extra’ sensorgebied worden de virtual keys geplaatst en geprogrammeerd, zodat ze middels dezelfde controller worden bediend.

Toepassingen

Eén van de eerste toepassingen van virtual keys was in in-flight entertainmentsystemen in vliegtuigen: de schermen in de rug van de stoel waarop films en vluchtinformatie getoond wordt. Naast het interactieve touchscreen worden virtual keys hier gebruikt voor vaste bedieningsopties, zoals bijvoorbeeld voor het volume of de helderheid van het scherm.

Ook in de industrie, de agrarische sector en in medische toepassingen worden virtual keys inmiddels op grote schaal toegepast. Ze zijn uit te voeren in verschillende kleuren, met tekst of als symbool en zelfs met led-indicatoren, zodat het bijvoorbeeld mogelijk is om belangrijke functieknoppen te laten knipperen.

Het gebruik van virtual keys betekent dat bepaalde functies niet in het touchscreen zelf zichtbaar hoeven te zijn, waardoor er meer schermruimte overblijft. Een andere reden om ze buiten het touchscreen te plaatsen, is wanneer er vitale functies beschikbaar moeten blijven als de software van het PCAP touchscreen crasht.

Belangrijke voordelen

Virtual keys zijn relatief eenvoudig aan een PCAP touchscreen toe te voegen. De beschikbare mogelijkheden en variaties in vorm, formaat, bedrukkingstechniek en functie zijn eindeloos, waardoor een hoge mate van maatwerk eenvoudig te realiseren is.

PCAP bedieningspanelen zijn met hun oppervlak van glas erg goed waterbestendig uit te voeren, zelfs conform de strenge IP65 norm. Wanneer het vereist is dat het scherm gereinigd kan worden met vloeistoffen of chemicaliën, biedt een folielaag over het glas de gewenste bescherming. Het vlakke frontpaneel maakt naadloze integratie mogelijk, zonder randen waar zich vuil kan ophopen. Bovendien is het mogelijk PCAP bedieningspanelen zodanig uit te voeren dat ze met handschoenen te bedienen zijn.

Al deze voordelen gelden daarmee ook voor virtual keys, omdat ze een integraal onderdeel van het bedieningspaneel vormen. Voor meer traditionele toepassingen als membraanschakelaars is dit niet het geval.

Ontwikkeling en productie

Voor het toevoegen van virtual keys naast een PCAP touchscreen volstaat het vergroten van het sensorgebied en het softwarematig programmeren van de gewenste acties in deze extra ruimte. De geringe extra kosteninvestering die hiermee gemoeid is, vormt een bijkomend voordeel in een efficiënte productontwikkeling.

Via een bedrukking op het glazen frontpaneel worden de virtual keys visueel zichtbaar gemaakt voor de gebruiker. Het is ook mogelijk om virtual keys juist onzichtbaar in het paneel te verwerken. Dat biedt mogelijkheden voor bijvoorbeeld onderhoudsmonteurs, die met een voor het oog onzichtbare toets specifieke beheerfuncties kunnen oproepen.

Bij veel toepassingen wordt de display geïntegreerd in een metalen behuizing. Wanneer virtual keys gebruikt worden, wordt de afstand tussen het buitenste sensorgebied en de metalen delen erg klein. Dat kan een risico zijn, aangezien de PCAP sensoren erg gevoelig zijn. In het ontwerp van het display moet hier dus terdege rekening mee worden gehouden. 

 

Unieke flexibiliteit door meegeleverde programmeersoftware

In veel gevallen hebben virtual keys een vaste functie, die ongewijzigd blijft voor zolang de toepassing in gebruik is. Het is echter mogelijk de bedieningspanelen te leveren inclusief programmeersoftware om de virtual keys naar wens aan te passen. De plaats, het formaat én de functie zijn flexibel te programmeren.

 

SCHURTER: specialist in maatwerkoplossingen met virtual keys

Met een jarenlange ervaring in de ontwikkeling en productie van PCAP touchscreens met virtual keys biedt SCHURTER hoogwaardige maatwerkoplossingen voor iedere sector. In nauwe samenwerking met de opdrachtgever brengen onze engineers alle wensen, specificaties en vereisten in kaart. Vervolgens ontwikkelen we de best passende oplossing op basis van een optimale combinatie van hardware, software en visuele uitstraling.