Waarom heb je een lithium-ion condensator nodig?

Waarom heb je een lithium-ion condensator nodig? Door: Heynen

In  het ontwerp van een elektronische toepassingen is de energiehuishouding een van de puzzels die opgelost moet worden. Denk aan zaken als energieopslag, stroomverbruik en piekvermogen. Met de toegenomen focus op energieverbruik en energie-efficiëntie wordt dit een nog grotere uitdaging. In een applicatie wordt een batterij vaak gebruikt voor langdurige energieopslag en een condensator voor korte termijn energieopslag en piekvermogen. Beide technieken hebben hun voordelen en hun beperkingen. Jianghai heeft een complete reeks lithium-ion condensatoren met eigenschappen van een condensator en een capaciteit welke tussen deze twee technieken in zit.

Een van de voordelen van een lithium-ion condensator ten opzichte van een batterij is zijn karakteristiek bij hogere temperaturen. Bij kamertemperatuur is een Lithium-ion condensator en een batterij stabiel, en gaat er weinig lading verloren indien ze opgeladen zijn.  Beide technologieën ontladen voor minder dan 5% ontladen gedurende 2500 uur. Bij 60 °C verliest een batterij in dezelfde tijd 30% van zijn capaciteit en een lithium-ion condensator zal minder dan 15% ontladen.

Een tweede voordeel is dat u zich met lithium-ion condensatoren geen zorgen hoeft te maken over het risico van thermal runaway. In een lithium-ion condensator wordt geen gebruikt gemaakt van het metaal lithium of lithiumoxide, men gebruikt Lithium enkel in het productie proces van de condensator.

Andere kenmerken en voordelen van lithium-ion condensatoren zijn:

 • Meer dan 100000 laadcycli
 • Een Breed temperatuurbereik
 • Een Laag gewicht
 • De Snelle laad- en ontlaadtijden
 • Een Hoge piekstroom

Typische toepassingen zijn onder meer:

 • E-mobiliteit
 • Energieopslag / energieback-up
 • Slimme meters
 • Elektrisch gereedschap
 • Automatisch geleide voertuigen
 • Industriële vrachtwagens en stadsbussen

Wat kunnen wij u bieden?

Jianghai biedt een breed scala aan op lithium-ion oplossingen om in diverse applicaties een oplossing te bieden. Dit omvat radiale componenten met een capaciteitsbereik van 30 Farad tot 220 Farad. Voor toepassing in accu’s hebben we Pouches met een bereik van 1000 Farad tot 16000 Farad. Ook kunnen we op klantenspecificatie accu’s bouwen. De lithium-ion condensatoren kunnen worden gebruikt in nieuwe applicaties, maar ze kunnen ook bestaande applicaties optimaliseren door bijvoorbeeld een batterij te vervangen of een combinatie met een batterij te maken.

Neemt u alstublieft contact met ons op met uw wensen – we helpen u graag verder en adviseren u graag over de juiste onderdelen. Zoals hierboven vermeld kunnen we met de condensator pouches een accu configureren welke een Lithium-Ion batterij kan vervangen of samen met een Lithium-Ion batterij  gebruikt kan worden, om bijvoorbeeld een piekbelastingen in een high power applicatie mogelijk te maken en daarmee de levensduur van de batterij te verlengen. Zowel spanning als capaciteit kunnen op uw specificatie worden geconfigureerd. De capaciteitspakketten kunnen worden geleverd met en zonder capacitance management system (CMS), bij het laden en ontladen worden hiermee de individuele cellen gebalanceerd.

Een applicatie die Jianghai zelf heeft ontwikkeld, naar aanleiding van een vraag van een klant, is een PCB met radialen LIC’s. Deze kleine applicatie kan 30 seconden 1A leveren bij 12V. Dit product wordt in betaalautomaten gebruikt als mini-back-up voor als de voeding wegvalt. Het geeft de klant nog 30 seconden de tijd om betalingen af te ronden en het systeem de mogelijkheid alle gegevens op te slaan. De module is zo krachtig dat er voor het LCD scherm voldoende stoom beschikbaar is. De mini-back-up module bestaat uit een CMS en 3 of 6 radialen Lithium-Ion condensatoren in verschillende configuraties voor 12V en 24V applicaties.