Wat houdt de NOW nu precies in?

Wat houdt de NOW nu precies in? Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Zoals nu hopelijk bekend is, wordt de Werktijdverkorting vanaf 17 maart met onmiddellijke ingang geschrapt. Vanwege het coronavirus komt hier een nieuwe regeling voor in de plaats: de NOW (Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid). Wat houdt dit nu precies in voor u als werkgever?

Als u vanaf 1 maart minimaal 20% omzetverlies heeft gehad dan komt u in aanmerking voor een tegemoetkoming die afhangt van de hoogte van de daling. Dit betekent dat als er bijvoorbeeld 100% van de omzet wegvalt de tegemoetkoming van de werkgever 90% van de loonsom bedraagt. Van deze tegemoetkoming wordt 80% versterkt op basis van een voorschot. Op een later moment wordt berekend op welk bedrag u daarna nog recht heeft. Het onderliggende uitgangspunt is natuurlijk dat het loon van uw medewerkers wordt doorbetaald.

De NOW geldt ook voor oproepkrachten en andere flexibele medewerkers. Daarnaast staat deze los van de WW en heeft de regeling geen invloed op de al opgebouwde rechten van de medewerkers. Naast de voorwaarde van loonbetaling geldt ook dat u uw medewerker gedurende de NOW periode niet ontslaat op economische gronden.

Voor meer informatie omtrent het NOW, bekijk de informatie van het UWV. Wilt u gebruikmaken van de regeling? Doet u dan een aanvraag via het UWV. Mocht een eerdere aanvraag zijn afgewezen, kijkt u vooral wat er is veranderd onder de nieuwe regels.