Wat is de impact van de energietransitie op de samenleving anno 2050?

Wat is de impact van de energietransitie op de samenleving anno 2050? Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Onderzoeksbureaus Berenschot en Kalavasta hebben naar aanleiding van een aanvraag van de netbeheerders vier scenario’s opgesteld voor een klimaatneutrale energievoorziening in 2050. Hoe ziet deze eruit en wat betekent dit voor het energienet?

Deze scenario’s zijn op 15 april naar de Tweede Kamer gestuurd door minister Wiebes. Hiermee wordt voor het eerst bekeken wat de impact van de energietransitie is op de samenleving.

De scenario’s zijn integraal opgesteld en gaan dus uit van alle regionale, nationale, Europese en internationale ontwikkelingen op het gebied van energie. Op basis van dit onderzoek zullen de consequenties voor de energie-infrastructuur duidelijk worden. Dit gaat uiteindelijk leiden tot een Integrale Infrastructuurverkenning 2050. Dit onderzoek is hierin een eerste stap.

Voor de energiebeheerders zijn de uitkomsten van deze verkenning van essentieel belang. Door veranderingen in de energiemix wordt de rol van het energienet steeds belangrijker. Welke keuzes moeten zij maken om de energie infrastructuur toekomstbestendig te maken?

In een volgende fase gaan de netbeheerders op basis van deze onderzoeken kijken wat er nodig is om aan deze vier toekomstbeelden te voldoen. De toekomstscenario’s zijn hier te bekijken. Als er een verdere uitwerking komt vanuit de overheid of de energienetbeheerders dan zullen wij u hier van op de hoogte stellen.