Welkomstwoord vanuit Quantum Delta

Welkomstwoord vanuit Quantum Delta Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Het RF Technology event is te gast bij QuTech en de opening van de dag wordt door Jesse Robbers & Kees Eijkel van respectievelijk  TNO en Quantum Delta NL gedaan. Quantum Delta is een gezamenlijke inspanning van een team van specialisten van vooraanstaande kwantumonderzoeks-instituten, coördinerende instanties en een reeks industriële partners en startups. Op dit vrij nieuwe technologische vlak gaat veel gebeuren met diverse hubs en ecosystemen. De opening van de dag toont zowel de complexiteit als de passie voor dit vakgebied.

Jesse Robbers had in een interview al aangegeven, dat quantumtechnologie gaat helpen om de volgende generatie digitale infrastructuur te creëren. De snelheid en rekencapaciteit van computers gaan uitzonderlijk toenemen en een quantumnetwerk kan grote datasets met elkaar verbinden. Binnen Quantum Delta NL lopen diverse programma’s, om de mogelijkheden daadwerkelijk te realiseren.

In het kader van het CAT 1-programma is de eerste demonstrator gelanceerd: Quantum Inspire. Dit nieuwe platform biedt toegang tot twee kansrijke qubit-types uit Delft en een emulator voor SURFsara, de supercomputer in Amsterdam. Quantum Inspire biedt gelijktijdige toegang tot meerdere qubit-platforms met een hoog potentieel. Ook de combinatie van solide hardware met softwareontwikkeling is uniek: je kunt applicaties testen op een echt systeem.

In het CAT 3-programma wordt een testbed voor de meest veelbelovende toepassingen van kwantumsensoren gemaakt. Dat zijn sensoren op basis van ultrakoude atomen die worden gebruikt voor klokken, netwerksynchronisatie, bodemonderzoek en navigatie. Daarnaast onderzoekt men op spin gebaseerde sensoren zoals gyroscopen, magnetometers, scansondes en nano-MRI-instrumenten. Aanvullend wordt gewerkt aan mechanische sensoren die worden gebruikt voor het meten van druk, temperatuur, spanning, massa en g-krachten in navigatie.

Het is maar een tipje van de sluier. U kunt de inspiratie ter plekke beleven.
Meld u hier aan voor een bezoek aan het RF Technology event 2021. Het volledige programma kunt u hier vinden.