Yara vertelt over het Digital Data Platform bij FHI

Yara vertelt over het Digital Data Platform bij FHI Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Inspirerende woorden en wijze lessen van vooraanstaand bedrijf Yara

Productie Proces Automatisering Event

Na een dag vol inspiratie is het tijd voor een knaller van een afsluiter op het FHI Productie Proces Automatisering Event. Daarvoor nodigden we een speciale gast uit: Perry Jaspers van pionierend bedrijf Yara. Hij vertelt over het Digital Production Platform, waarin opgehaalde procesdata beschikbaar zijn voor data-analyse. 

Yara is de grootste producent van meststoffen en AdBlue in Nederland en Europa. Het bedrijf zet energie, natuurlijke mineralen en stikstof om in een scala aan gewasvoedingsproducten en industriële toepassingen. Technical process owner Perry Jaspers vertelt er meer over. 

Voorspellend onderhoud

Terwijl Perry zich voorstelt aan het publiek, laat hij meteen weten dat Yara gelooft in het boerenverstand: daar kom je al een heel eind mee. Vervolgens legt hij uit hoe het onderhoudsproces van Yara eruitziet, met als nieuwe pijler: het voorspelbare onderhoud. “We hebben sinds kort een volledige best practice voor preventief onderhoud en hoe dat uit te voeren.” 

Zoveel bedrijven, zoveel definities. Daarom legt Perry zijn definitie van predictive maintenance uit. Voor Yara bestaat die uit drie niveaus: 

  • conditiemonitoring; 
  • voorspellend onderhoud; 
  • voorschrijvend onderhoud. 

Een duik in het Digital Data Platform (DDP)

Vervolgens gaat Perry flink de diepte in. Hij vertelt over het verzamelen van data in een cloudomgeving en waarom dit voor Yara werkt, ondanks risico’s zoals cyberaanvallen. Hij laat zien hoe ze het DDP-model testten en welke lessen ze daaruit trokken. Nu is het tijd voor de volgende stap: uit de data waarde creëren. Terwijl Perry interessante feiten deelt, maken bezoekers een foto van elke slide. 

Een realistische blik

Bij voorspellend onderhoud kun je niet verwachten dat de algoritmes je exact vertellen wat je moet doen. “Het is geen kristallen bol. Wat de waarde is van predictive maintenance: die vertelt je aan welke assets je geen aandacht hoeft te besteden. Zo weten de techniekers op welke assets ze juist wél moeten focussen.” Ook andere valkuilen en verwachtingen komen voorbij. Zo vertelt Perry dat je moet accepteren dat er soms iets misgaat. “Je moet leren voordat iets succesvol is. Uiteindelijk komt er dan een vermindering van onverwachte problemen.” 

Perry sluit af met een afbeelding van een richtingaanwijzer. “Het allerbelangrijkste is om allemaal in dezelfde richting te bewegen en daar ook duidelijk over te communiceren.” Wijze lessen van Yara. 

Benieuwd naar de rest van het Productie Proces Automatisering Event?  

Lees hier meer.