Zoeken en binden van technisch personeel op een oververhitte arbeidsmarkt: zo lukt het wél

Zoeken en binden van technisch personeel op een oververhitte arbeidsmarkt: zo lukt het wél Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Om ons concurrentievoordeel als techpionier binnen de Benelux te houden, kunnen we niet zonder bekwaam personeel. Maar waar vind je geschikte medewerkers op de huidige personeelsmarkt waar recruiters over elkaar heen buitelen voor geschikte mensen?  

Vacatures blijven soms maanden openstaan en als er eindelijk nieuwe medewerkers zijn gevonden, is de teleurstelling groot als ze na korte tijd overstappen naar een ander bedrijf. Met een beetje pech zelfs naar de concurrent. Als jouw bedrijf moeite heeft om bekwaam en gemotiveerd personeel te vinden én te houden, is een bezoek aan het seminar ‘Zoeken en binden van technisch personeel’ zeker de moeite waard. Drie experts geven vanuit verschillende invalshoeken praktische handvatten om technici enthousiast te maken voor jouw bedrijf.

Vechten om medewerkers
De krapte op de arbeidsmarkt is mede het gevolg van de beperkte uitstroom vanuit technische scholen en universiteiten. Daarnaast is het aanbod van (high) techbedrijven in sommige regio’s in Nederland en België zó groot dat recruiters ‘vechten’ om geschikte medewerkers. Sandra Engelbertink van HR-adviesbureau ‘Personele Zaken’ weet hier alles van. Zij opent het seminar met een presentatie over de uitdagingen en kansen rond het werven en behouden van talent. Volgens haar is het wel degelijk mogelijk om gemotiveerd personeel te vinden als je wervingsbeleid aansluit bij de behoeften van de huidige generatie werkzoekenden.

Werken draait al lang niet meer alleen om een hoog salaris en een gelikte leaseauto voor de deur. We leven in een wereld waarin thema’s als werkgeluk, vitaliteit en ontwikkelkansen steeds belangrijker worden. Gelukkige medewerkers zijn goed voor de productiviteit, omzet, groeikansen en arbeidsmarktcommunicatie en het loont om daar als werkgever in te investeren. 

Gelukkig en betrokken
Engelbertink laat zien hoe je proactief aan de slag kan gaan met deze thema’s en hoe je medewerkers betrokken en gelukkig houdt. Dit doet ze aan de hand van een praktijkcasus van FHI-lid Capable BV. Ze bespreekt in haar tweede lezing de stappen die Capable BV nam om nieuwe collega’s te vinden die zich ook op de lange termijn betrokken voelen bij het bedrijf. Als bezoeker krijg je een inkijkje in de resultaten en geeft Engelbertink haar visie op de toekomst van de technische personeelsmarkt.

Hoe val je op
Alvera Lubbers van vacaturewebsite Indeed gaat vervolgens in op de trends en ontwikkelingen in de huidige arbeidsmarkt. Ongetwijfeld heeft jouw bedrijf de nodige vacatures online uitstaan, maar hoe zorg je ervoor dat de doelgroep ze vindt en dat ze niet verdwijnen in een lange lijst van vergelijkbare vacatures. Kortom: hoe val je als werkgever op zonder een fortuin uit te geven aan advertentiekosten? Lubbers geeft praktische tips en tricks waar je direct mee aan de slag kan.

Tot slot laten we de doelgroep zelf aan het woord: jong technisch talent. De studenten van Delft Hyperloop van de TU Delft zullen je persoonlijk vertellen waar zij op letten tijdens hun zoektocht naar een geschikte baan en hoe je hen kunt overhalen om bij jouw bedrijf te solliciteren.

We sluiten het seminar interactief af met een Q&A. Hier krijg je ruimschoots de gelegenheid om vragen te stellen aan de experts.

Schrijf je gratis in voor het seminar
Het seminar is op donderdag 28 september in Jaarbeurs Utrecht en is gratis toegankelijk voor bezoekers van de beurs Electronics & Applications. Meld je hier aan voor de beurs en het seminar.