Seminar voedselveiligheid in het lab

Bezoekersnieuwsbrief World of Laboratory, World of Laboratory

Tijdens het seminar Voedselveiligheid in het lab gaan vijf deskundigen in op diverse analytische technieken en methodes om stoffen in voeding op te sporen en voedselveiligheid te waarborgen. Daarnaast is er ook aandacht voor contamination control met een lezing over hygiënisch ontwerpen. Met sprekers van onder meer Wageningen Food Safety Research, Normec Foodcare en de NEN.

PFAS in voeding

Ruben Kause van Wageningen Food Safety Research vertelt meer over de uitdagingen bij het monitoren van PFAS. Als onderzoeker bij de WUR kijkt hij naar tal van verschillende bronnen. “We meten alles rondom de voedselketen”, zegt Kause. “Van bodem tot drinkwater, van voedingsmiddelen tot verpakkingsmaterialen. Wij krijgen vooral verschillende soorten water binnen, van oppervlaktewater en grondwater tot drinkwater. Maar ook veel voedingsmiddelen, vaak van dierlijke herkomst als vlees en vis. Met name vis is een bekende bron van PFAS, zeker als ze gevangen worden rondom gebieden met veel industrie. Maar we doen ook metingen bij groentes.” Tijdens zijn lezing gaat het onder andere over de verschillende detectiemethoden en hoe ze werken.

Fouten

Aldo Evers van Normec Foodlab gaat in op veel gemaakte fouten die zij in de loop der jaren zijn tegengekomen bij het uitvoeren van listeria studies en challenge testen. Hij zal in het bijzonder stilstaan bij verandering van methodes, apparatuur en mensen, en welke invloed dit kan hebben op de studies. 

Het complete programma lees je terug je op de website. Het seminar vindt plaats op dinsdagochtend 27 september en is gratis te bezoeken als onderdeel van de World of Laboratory. Het heeft aansluiting op de X-Pedition Voedselveiligheid -Van Koe naar Chocolade. Deze gratis tour langs zes deelnemende bedrijven neemt je mee in het proces van koe naar chocolade en laat zien hoe tijdens dit proces de kwaliteit van melk en cacao geborgd kan worden. 

Schrijf nu in voor een gratis bezoek aan WoTS 2022 en één of meerdere seminars of X-peditions via https://fhi.nl/wots/.

Partners