40G tot 400G MPO-bekabeling in de praktijk

40G tot 400G MPO-bekabeling in de praktijk Door: FHI federatie van technologiebranches

MTP (Mechanical Transfer Push-Pull) en MPO (Multi-fiber Push On) glasvezel kabels zijn ideaal voor toepassingen die om veel bandbreedte vragen (vanaf 40G), waar de afstand relatief kort is (tot circa 100 meter) en waar veel verbindingen in weinig ruimte worden gerealiseerd (High Density oplossingen). Dit maakt de kabels dan ook uitermate geschikt voor het gebruik in datacenters. Michael Diks van Intronics gaat in zijn presentatie in op de verschillen tussen de theoretische standaarden (opgesteld door het International Electrotechnical Commision - IEC) en hoe de bekabeling in de praktijk wordt toegepast. Ook staat hij stil bij de verschillen tussen MTP en MPO glasvezelkabels.

De kabel en connector bevatten 12 of meer vezels en door de bandbreedte van meerdere vezels te combineren worden hoge snelheden behaald. Naast het gebruik in datacenters zijn er nog veel meer toepassingsgebieden te noemen, denk aan backbones in (LAN) netwerken en het ontsluiten van wifi of 4G en 5G masten.

Er zijn verschillende gradaties in kwaliteit opgesteld door het IEC, van A tot en met C. Bij de A-gradatie is de kwaliteit van de connector en de vezels het hoogst.  Tevens belicht specialist Michael Diks in zijn hybride presentatie de belangrijkste aandachtpunten op het gebied van polarity, gender en cleaning.

De lezing van Michael Diks van Intronics vindt plaats van 11:45 tot 12:05 uur.