In korte tijd veranderen de grote, lege hallen van de Jaarbeurs in een bruisende beursvloer vol bedrijvigheid. Bouwwerken van wel zes meter hoog worden door een leger aan standbouwers in elkaar gezet. Heftrucks rijden af en aan door de gangpaden, terwijl de opbouwploegen druk in de weer zijn met karren vol standmateriaal.

Overal klinkt getik van hamers, het gezoem van boormachines en het geschuif van karren over de vloer. Er hangt een kenmerkende geur van verf, hout en plastic. Sommige stands nemen al duidelijk vorm aan, terwijl andere nog wat werk moeten verzetten. In het kleine kantoortje van de organisatie is het een komen en gaan van leveranciers, standbouwers en exposanten. “Als je als beursorganisatie tijdens de beurs nog heel druk bent, is er ergens iets niet goed gegaan”, vertelt Petra Kortenoeven, manager Beurzen bij FHI. “Op dit moment zijn we vooral bezig met de laatste afstemmingen en ervoor zorgen dat alles volgens plan verloopt.”

In de gangpaden hangt een sfeer van saamhorigheid en enthousiasme. Grote gereedschapskisten staan uitgestald en er klinkt muziek uit draagbare radio’s. Iedereen kijkt verrast op als drie studenten een grote zwarte raceauto door de gangpaden duwen. “Wij hebben een mock-up meegenomen van onze elektrische raceauto Vision,” zegt Sophie van studententeam InMotion. Samen met medestudenten Rob en Sam plaatsen ze de raceauto zorgvuldig op zijn plek in het Studenten Innovatie Paviljoen. “Er zijn op dit moment twee grote uitdagingen met elektrisch rijden: radius en laadtijd. Met Vision laten we zien dat dit beter kan.” Nu werkt het studententeam aan een nieuw model met een laadtijd van 4 minuten. “Een wereldrecord,” voegt Sophie trots toe.

Gedurende de dag maken de standbouwers met hun gereedschapskisten plaats voor exposanten in kleurrijke polo’s voorzien van bedrijfslogo. Zorgvuldig ontdoen ze hun stands van stof en zaagsel en vullen deze met grote karren vol met planten, apparatuur en displays. Het aanbod is divers: van geavanceerde, ingewikkeld uitziende apparaten tot robuuste industriële deuren en futuristische robotarmen. Nauwkeurig, met oog voor detail – zoals je verwacht bij een technologische vakbeurs – krijgt elke stand een eigen unieke uitstraling. De World of Industry, Technology & Science is klaar om de bezoekers te verwelkomen.

FHI, federatie van technologiebranches
en_GBEnglish (UK)