Afspraken loondoorbetaling bij ziekte belangrijke stap vooruit

Afspraken loondoorbetaling bij ziekte belangrijke stap vooruit Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Nieuwe afspraken zorgen ervoor dat het midden- en kleinbedrijf niet meer volledig de doorbetaling gedurende twee jaar voor hun rekening hoeven te nemen bij langdurige ziekte van een werknemer. Via een verzekering worden zij ontlast.

Deze afspraken zijn gemaakt tussen het kabinet, MKB-Nederland, VNO/NCW, LTO Nederland en het Verbond van Verzekeraars. Daarmee moet een einde komen aan de problemen die met name kleine ondernemingen ondervinden als een werknemer langdurig ziek wordt.

De werkgevers krijgen van het kabinet een premiekorting op de sociale premies ter waarde van 450 miljoen euro. Ook gaan verzekeraars vanaf 2020 een standaardpakket aanbieden. In deze zogeheten MKB Ontzorgverzekering blijven verzekeraars garantstaan voor loondoorbetaling in het tweede jaar. Met een dergelijke verzekering komen werkgevers niet voor verrassingen te staan.

De nieuwe polis zal door verschillende verzekeraars worden aangeboden. Dit moet marktwerking bevorderen. Polissen moeten bovendien aan een minimum standaard voldoen, transparant zijn en onderling vergelijkbaar.

Bedrijfsarts leidend

Vanaf 2021 zal het advies van de bedrijfsarts leidend zij bij de vraag welke inspanningen nodig zijn om zieke werknemers weer aan het werk te krijgen. Tot nu had de verzekeringsarts het laatste woord.

Als tijdens de keuring voor arbeidsongeschiktheid blijkt dat de werkgever onvoldoende gedaan heeft om een zieke werknemer te laten re-integreren, dan kan hij een loonsanctie krijgen. Dit kan betekenen dat de werkgever een derde jaar salaris moet doorbetalen.

Reacties

Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, is blij met de afspraken die nu zijn gemaakt, zo laat hij weten op de website van de werkgeversorganisatie: "Wij hebben altijd gezegd: het moet efficiënter, met lagere lasten en minder risico's voor kleine bedrijven. De maatregelen zoals vorig jaar aangekondigd in het Regeerakkoord, voldeden daar niet aan. Dit pakket komt een heel eind in de goede richting en biedt ondernemers keuzes. Je kúnt de nieuwe verzekering afsluiten, maar het hoeft niet. Doe je het niet, dan profiteer je nog steeds van de wettelijke maatregelen."

Ook minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) is tevreden: "We zetten samen een grote stap om een lang slepend probleem aan te pakken. Tegelijkertijd blijven alle rechten van de zieke werknemers hetzelfde."

Huidige regeling nadelig

De eerste twee jaar zijn werkgevers verplicht het salaris voor een zieke werknemer voor het grootste deel door te betalen. Daarnaast moet de werkgever zich in deze periode, samen met de zieke medewerker, inzetten voor een zo snel mogelijke terugkeer op de werkvloer. Deze regeling zorgt volgens de overheid ervoor dat veel mensen terug in het werkproces komen en niet arbeidsongeschikt worden. Met name kleinere werkgevers zien dit anderes en vinden de verplichtingen rond de loondoorbetaling disproportioneel. Hierdoor zeggen zij minder vaste contracten uit te delen.