AI en high-performance computing zetten vloeistofkoeling in datacenters weer op de agenda

AI en high-performance computing zetten vloeistofkoeling in datacenters weer op de agenda Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

De snelle groei van AI (Artificial Intelligence) applicaties in datacenters zorgen voor een toename in de vraag naar High Performance Computing. De voor AI en high-performance computing ontwikkelde processoren met meer rekenkracht en continu dataverkeer zorgen voor een toename aan warmte. Is het haalbaar om dit te koelen met lucht of is een transformatie nodig naar koelen met vloeistof? Ronald van Veen, Technical Solutions Architect bij Vertiv, gaat in zijn presentatie in op deze vraag en de voor én nadelen van deze twee soorten koelopties.

Chipfabrikanten spelen in op deze ontwikkelingen door het produceren van krachtigere chips. Artificial intelligence vereist complexe berekeningen en verwerking van grote datavolumen. En dat moet allemaal gebeuren zonder enige vertraging op de lijn (low of zero latency). AI-applicaties verwerken data vanuit vele verschillende bronnen en in talloze digitale formaten (beeld, audio en videobestanden). In 2020 werkte zelfs al 73 procent van de AI-applicaties met video, audio, afbeeldingen en sensordata. Dit zorgt voor een grote hoeveelheid data.

Het heeft even geduurd, maar vloeistofkoeling lijkt inmiddels goed gepositioneerd en klaar om het grotere ecosysteem binnen te dringen, zoals sommigen 15 jaar geleden al hadden voorspeld. Volgens spreker Ronald van Veen zal het opnieuw invoeren van vloeistofkoeling ook effect hebben op een groenere, efficiëntere manier van koelen van datacenters en het hergebruik van restwarmte.

Wilt u meer weten over dit onderwerp en deze lezing bijwonen? Registreer u kosteloos voor een bezoek aan het IT Infra event 2021