Systems integrator Alewijnse heeft met succes een upgrade van het complete besturingssysteem van zandklasseerinstallatie Kaliwaal 41 opgeleverd. Eigenaar Van Nieuwpoort Bouwgrondstoffen contracteerde Alewijnse vorig jaar, waarna het werk in twee fases in de zomer van 2020 en begin 2021 werd uitgevoerd.

Kaliwaal 41 is een drijvende installatie waarbij zand van grind wordt gescheiden, en in totaal 144 verschillende zandsamenstellingen kan mengen voor beton- en bouwbedrijven. Het is een van de weinige drijvende zandklasseerinstallaties in Nederland en speelt momenteel een belangrijke rol bij het project Rivierverruiming Maaspark Well voor de creatie van een veilige leefomgeving in het Maasdal tussen Well en Aijen. Met het nieuwe besturingssysteem van Alewijnse is de techniek van de Kaliwaal 41 in een nieuw jasje gestoken om winning, sortering en levering van zand en grind op een efficiënte, productieve, bedrijfszekere en duurzame wijze uit te kunnen uitvoeren.

Actueel en toekomstgericht

Tijdens de upgrade leverde Alewijnse een uitgebreid pakket aan elektrische en automatiseringsdiensten, zoals de engineering, levering en installatie van apparatuur en de projectcoördinatie en inbedrijfstelling van de besturingssystemen, waarbij de visualisatie van de installatie en de conversie van traditionele hardware naar een moderne PLC/SCADA-oplossing een belangrijke bijdrage leverden aan de procesoptimalisatie en downtime reductie. Het bedrijf is sterk gericht op bedrijfszekerheid en kan de installatie daarom voorzien van de meest actuele en moderne systeemoplossingen.

Jean-Pierre Gerrits, projectleider bij Alewijnse, over het succes van het project: “Het resultaat is een innovatief en modern besturingssysteem met veel visuele mogelijkheden en voorzien van nieuwe apparatuur die weer verkrijgbaar is op de markt, zodat onderdelen weer beschikbaar zijn en we meer bedrijfszekerheid voor de klant creëren. Ook is het systeem veel makkelijker bedienbaar en verschaft het duidelijke inzichten voor de gebruiker door bijvoorbeeld gerichte meldingen over storing, onderhoud en draaiuren, registratie en overbelastingsbewaking. Daarmee biedt het systeem veel meer mogelijkheden voor het bewaken van stilstandtijden en onderhoudsplanning.

Alewijnse kreeg de opdracht voor de Kaliwaal 41 vanwege de eerdere succesvolle samenwerking bij het ontwerpen en installeren van de besturingssystemen bij de oorspronkelijke nieuwbouw in 1998. Daarnaast heeft het bedrijf jarenlange ervaring met elektrische en automatiseringssystemen bij de bouw van allerlei soorten schepen en industriële installaties. De uitgebreide ervaring en expertise is belangrijk om een project als Kaliwaal 41 in een korte doorlooptijd en met succes te kunnen afronden.

Uitstekende samenwerking

“We zijn er trots op dat Van Nieuwpoort Bouwgrondstoffen ons opdracht heeft gegeven voor de upgrade van de Kaliwaal,” zegt Jean-Pierre Gerrits. “De samenwerking met de klant tijdens het project was uitstekend. Samen hebben we het project snel, efficiënt en naar tevredenheid kunnen afronden. We zouden graag onze brede expertise op het gebied van elektrotechniek en automatisering willen inzetten bij een verdere toekomstige samenwerking.”

Michel van Komen, coördinator productie en uitvoering bij Van Nieuwpoort Bouwgrondstoffen, beaamt dit: ”Het project is in overleg met Alewijnse goed gecoördineerd, waardoor we tijdens onze stilstandweken de ombouw in twee fases konden realiseren. We zijn zeer tevreden met het resultaat. We hebben nu de mogelijkheid om de werking en de efficiëntie van onze installatie nog beter te monitoren en Alewijnse kan met zijn expertise ons op afstand assisteren.”

Kaliwaal 41

Kaliwaal 41 is een drijvende installatie  waarbij zand van grind wordt gescheiden. Een aparte zandzuiger zuigt het zand op en perst het naar de Kaliwaal. Aan boord van de installatie wordt het uit de bodem opgezogen zand naar korrelgrootte gescheiden, gezuiverd en ontwaterd. Daarna wordt de gewenste mix samengesteld. In totaal kan de installatie maar liefst 144 verschillende zandsamenstellingen mengen voor beton- en bouwbedrijven.

Het project Rivierverruiming Maaspark Well is een initiatief van de gemeente Bergen (L) en een belangrijke schakel in het grote landelijke project ‘Ruimte voor de Rivier’, waarbij rivieren in Nederland meer ruimte worden gegeven om water veilig af te kunnen voeren. In het samenwerkingsverband Kamperheul werkt Van Nieuwpoort Bouwgrondstoffen, onderdeel van de Van Nieuwpoort Groep, aan de aanleg van een hoogwatergeul tussen Well en Aijen, waarbij zand en grind wordt gewonnen met een zandzuiger en de zandklasseerinstallatie Kaliwaal 41

FHI, federatie van technologiebranches
en_GBEnglish (UK)