Anderhalvemeterkantoor & gebouwautomatisering

Anderhalvemeterkantoor & gebouwautomatisering Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Vooruitlopend op de persconferentie en de aankondiging van de Nederlandse regering ziet het er naar uit dat we voor een lange periode een anderhalvemetereconomie in moeten gaan stellen. Dit zal ook inhouden dat op kantoor de anderhalve meter afstand tot collega’s in acht genomen moet worden. Overheid, brancheorganisaties en vakbonden werken momenteel aan regels waardoor de samenleving straks weer voorzichtig kan opstarten.

In verschillende onderzoeken is naar voren gekomen dat van de beschikbare werkplekken ongeveer 60% tijdelijk niet bruikbaar is. Het efficiënt omgaan met werkplekken is dus nog actueler en noodzakelijker geworden en werkgevers moeten slimmer omgaan met de beschikbare werkplekken. Een mix tussen thuis en op kantoor werken kan een oplossing zijn. Sensoren en het gebouwbeheersysteem kunnen van grote waarde zijn bij het opstellen van een planning of rooster voor werknemers die op kantoor willen werken.

Sensoren, data uit gebouwbeheersystemen en gebouwautomatisering zijn van grote waarde bij het slim omgaan met de beschikbare werkplekken in een kantoorgebouw. Mede omdat bureaus op één dag niet door meerdere collega’s gebruikt mogen worden, is het meten van bezetting en het aansturen van diensten als schoonmaak faciliterend en belangrijk bij het efficiënt gebruikmaken van de beschikbare werkplekken.

Kantoorgebouwen die al zijn uitgerust met sensoren die bezetting meten, hebben een voorsprong op het moment dat de huidige coronamaatregelen versoepeld gaan worden. Protocollen voor een anderhalvemeterkantoor worden nu al gemaakt: organisaties bereiden zich met deze protocollen voor op het opnieuw in gebruik nemen van kantoorgebouwen.

Gebouwautomatisering en gebouwbeheersystemen kunnen ondersteunend zijn aan het vlak houden van de curve van besmettingen, ziekenhuisopnames en overleden coronapatiënten, en om er voor te zorgen dat werknemers in roulatie kunnen terugkeren naar kantoor. Echter ook bij het inzetten van technologie blijft het uitermate belangrijk om strikte regels te hanteren en minimaal anderhalve meter afstand van collega’s te houden.