Bernardus Maria Dooper (31 mei 1932 – 16 april 2020)

Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Op 23 april 2020 ontving FHI het trieste bericht dat Ben Dooper op 16 april in Grubbenvorst is overleden. Als directeur van ‘het instrument’ (1980 – 1994) heeft de heer Dooper gedurende een groot deel van de geschiedenis van FHI leiding gegeven aan het bureau. De geschiedenis van een vereniging blijft voortleven door personen. Laat ik het daarom persoonlijk verwoorden en hem bedanken voor zijn betekenis voor FHI.

In de jaren tachtig en negentig was de heer Dooper het baken voor zowel de beurs Het Instrument als het groeiende aantal leden van de vereniging. Hij werkte met een sterk basisteam aan de professionalisering van de vereniging en hij zorgde ervoor dat belangrijke politieke vertegenwoordigers eer gaven aan het vakgebied van de leden.

Dooper was als persoon strikt in discipline, betrokken bij de club en gedreven om resultaten te halen. In de vele mooie beursjaren was het ‘appeltje’ nog het symbool voor de beurs en werd de plattegrond ingetekend op het bureau van de directeur. Een leuke anekdote was dat hij zijn tijd ver vooruit was. Het was toen al een beleid om niet op kantoor te roken, iets wat zo nu en dan niet gevolgd werd. De schroeiplekken, die als bewijs verborgen bleven, werden door Ben Dooper - hoe dan ook - vroeg of laat gevonden.

Vanaf 2014 ging Het Instrument over in de World of Technology & Science. Het was een nieuwe koers die paste bij de voortdurende integratie van technologie en wetenschap. Daarnaast paste het heel goed bij de nieuwe samenwerking tussen verenigingen, maar toch was ik wat nerveus toen ik Ben Dooper op de beurs ontving.

Toen hij mij zag zei hij: ‘Luister!’. We bleven allebei even stil. ‘Hoor je het zoemen?’. Dat hoorde ik. ‘Zo hoor je dat dit een goede beurs is!’, gaf hij mij een brokje wijsheid.

Ben Dooper benadrukte daarmee de rol die FHI vanaf het begin in 1956 vervult: ondersteun een goed contact tussen leden en hun klanten.

Een groot mens is heengegaan.

Paul Petersen,
Directeur FHI