Bestronics wil hightech in lowtech veranderen met automatiseringsslag

Bestronics wil hightech in lowtech veranderen met automatiseringsslag Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Op woensdag 29 september start om 09.55 in de Croesefoyer in de Jaarbeurs de interactieve presentatie ‘Smart Industry doet reshoring écht werken’. Deze lezing maakt onderdeel uit van het overkoepelende seminar over Elektronicaproductie dat plaatsvindt tijdens de vakbeurs Electronics & Applications 2021. In deze lezing van Jan Van Lieshout van Smans (standnr. 7E034) en Anton van Limpt van Bestronics (standnr. 7D082) draait het onder meer om reshoring en het maken van een efficiencyslag.

Van Limpt staat met zijn broer Hans aan het roer van Bestronics in Veldhoven. Het printplatenassemblagebedrijf heeft in samenwerking met Smans het productieproces volledig geautomatiseerd. De branche heeft namelijk te maken met concurrentie vanuit Azië en Oost-Europa. Als het om series van meer dan vijfhonderd stuks gaat, is het advies vanuit de markt om deze bestellingen maar in het buitenland te plaatsen. De reden? De loonkosten van het personeel in Azië en Oost-Europese landen liggen veel lager dan in Nederland het geval is.

Om de concurrentie met het buitenland aan te gaan, ging Van Limpt op zoek naar een oplossing. “In Azië werkt men met dezelfde systemen als wij in Europa gebruiken, maar het grootste verschil is de salariëring. De personeelskosten in Nederland zijn veel hoger dan in China het geval is en dat is van invloed op de prijs van de printplaten. We hebben daarom besloten om te kijken hoe we daarop kunnen inspelen, zodat we ook de productie van grote series op ons kunnen nemen. De oplossing bleek automatisering en robotisering te zijn. Onze klanten kunnen voor grotere bestellingen ook bij ons terecht en hoeven dan niet naar lageloonlanden uit te wijken met alle voordelen van dien”, verduidelijkt Van Limpt.

Overhead is laag
Het was duidelijk dat efficiënter werken de oplossing was. Met zo min mogelijk mensen zoveel mogelijk doen is het credo en daarom ging Bestronics een samenwerkingsverband aan met Smans. Laatstgenoemde firma is een totaalpartner voor high-end  automatiseringen binnen de elektronica assemblage. Alle processen binnen Bestronics zijn zoveel mogelijk geautomatiseerd. “Alles wat we hier doen, moet zo efficiënt mogelijk gebeuren. We hebben alle bedrijfsprocessen versimpeld, zodat het personeel ermee aan de slag kan en alles duidelijk is. Hightech moet lowtech zijn”, vertelt Van Limpt. 

Over alles wat we in de fabriek doen, is goed nagedacht verduidelijkt de directeur. “Als er nóg efficiënter gewerkt kan worden, zorgen we ervoor dat dat gebeurt. Desnoods ontwikkelen we zelf de software of de systemen waarmee dat kan. Door steeds in nieuwe apparatuur te investeren, maken we het verschil en houden we de productiekosten laag. De overhead van ons kantoor is laag. Zo verloopt de inkoop digitaal, zodat we weinig personeel nodig hebben. Dankzij deze toepassingen houden we de personeelskosten laag zonder dat dit ten koste gaat van de productiviteit en kwaliteit.”

Grootse kostenpost
Er zijn vier SMD lijnen voor de productie van printplaten aanwezig in Veldhoven en er komt binnenkort een vijfde installatie bij. Smans leverde de apparatuur. Dit bedrijf zit in het Belgische Turnhout en bevindt zich relatief dichtbij Bestronics. “De lijnen zijn kort. Onze nieuwste highvolume lijnen zijn van het merk Hanwha, gebaseerd op hun state-of-the-art HM520”, verduidelijkt Van Limpt. “Elke lijn is in handen van een enkele medewerker. Deze persoon houdt overzicht over de lijn dient enkel in te grijpen als er componenten moeten aangevuld worden wat goed op voorhand gesignaleerd wordt.”

De grootste kostenpost ligt in menselijke fouten. Orders picken is een proces waar zulke fouten kunnen voorkomen en daarom is dit proces binnen Bestronics versimpeld. “We werken met QR-codes die ons intelligent voorraadsysteem nodig heeft om zelf de gewenste onderdelen of componenten te pakken. Deze codes zijn vrij van fouten en het systeem werkt razendsnel zodat het orderpickproces terug te brengen is tot vijf minuten. Dat scheelt enorm veel tijd”, vertelt Van Limpt.

Showroom
Ook de nabewerking van de platen is vereenvoudigd. “In het verleden bestickerden onze medewerkers de printplaten handmatig, maar dat gebeurt voortaan door een machine. Zo winnen we veel tijd. Ook op het gebied van nacontrole hebben we veel winst geboekt. Alle printplaten krijgen een inspectieronde waarin de machines fouten opsporen. In het verleden moesten we een bataljon parttimers inschakelen om deze platen na te kijken. Nu een machine deze inspectieronde heeft overgenomen, is de foutmarge vrijwel nihil en is het tempo fors verhoogd.”

De inspanningen van Bestronics zijn niet onopgemerkt gebleven. Zo fungeert de fabriek in Veldhoven als een soort showroom. “Mensen kunnen kijken hoe het er bij ons aan toegaat en met welke apparatuur we werken. Ook voeren we indien gewenst testen uit”, zegt de directeur.

Presentatie
In de presentatie die Van Limpt en Van Lieshout geven op Electronics & Applications gaat men dieper in op het productieproces en het effect van de automatisering. Aan de hand van foto’s krijgen de bezoekers een kijkje in de keuken van Bestronics. Door zo slim mogelijk te werken met geavanceerde apparatuur wil de onderneming uit Veldhoven het verschil maken.

Schrijf u nu vast in voor een bezoek aan de vakbeurs!