CBS: minder faillissementen in laatste week van maart

CBS: minder faillissementen in laatste week van maart Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

In totaal zijn 44 bedrijven en instellingen (excl. eenmanszaken) failliet verklaard in week 13 (23 t/m 29 maart), meldt het CBS. Dat zijn er 16 minder dan in week 12.

Het CBS heeft aangekondigd dat het gedurende de coronacrisis wekelijks cijfers over door de rechtbanken uitgesproken faillissementen zal publiceren. Dit gebeurt elke donderdagmiddag om 12:00 uur.

In totaal zijn er 767 bedrijven en instellingen failliet gegaan in de eerste 13 weken van 2020. Dat zijn er 3 minder dan in dezelfde periode van 2019. De trend vanaf 2019 is redelijk vlak. In de bedrijfstak handel zijn 8 bedrijven failliet gegaan en is daarmee tot nu toe de meest getroffen sector.

Het CBS zegt dat tussen de aanvraag en het uitspreken van een faillissement enkele weken kunnen zitten. Vanaf week 14 houden de rechtbanken de rekesten (als een andere partij de rechter verzoekt om een bedrijf failliet te laten verklaren) voor ten minste vier weken aan, tenzij er sprake is van spoed. Aanvullend is er door het kabinet een noodpakket voor economie en banen opgezet om bedrijven en instellingen zoveel mogelijk te ondersteunen.

Doe mee aan de Economische Barometer van FHI en krijg beter inzicht in de ontwikkelingen binnen uw branche.