Draadloze technologie kan al ontzettend veel. Bovendien zorgt de komst van 5G private networks voor nieuwe kansen in de industrie. Dat zegt Eildert van Dijken, werkzaam als consultant bij het ICT consultancy bureau Strict en deskundig in 5G-technologie. Van Dijken zal tijdens het Industrial Ethernet event – op 14 maart in De Basiliek in Veenendaal – de mogelijkheden van 4G/5G-communicatie in industriële omgevingen bespreken en een aantal uitdagende projecten uit de praktijk bespreken. 

Door: Dimitri Reijerman 

Van Dijken is dagelijks bezig met bedrijven en industrieën die de potentie van 5G willen benutten. “Ik ben betrokken bij een aantal projecten waarbij private netwerken in de uitrol zitten en die praktische problemen proberen op te lossen. Ik vind het leuk om op conceptniveau bezig te zijn, maar ook om soms een schroevendraaier vast te hebben om te kijken: wat kan het nu echt?” 

Dat kunnen verrassende toepassingen zijn, zo vertelt hij: “Bij een project wordt 5G gebruikt voor alarmeringen binnen een gevangenisomgeving. Daarbij gaat het dus om missie-kritische communicatie. Aan dit project zijn we twee jaar geleden allereerst begonnen met een proof-of-concept. Daarbij wilden we te weten komen: kan dit überhaupt met 5G-technologie? En doet deze technologie wat we willen? Werkt het ook goed met de applicatie die we uitgedacht hebben? Hoe zit het met de positionering, iets wat ook in industriële omgevingen heel belangrijk kan zijn. Uiteindelijk zijn we nu pas begonnen met de uitrol van zo’n zevenhonderd devices.” 

Snel en zeer lage latency

Op papier kent 5G-technologie veel voordelen: “Het grote voordeel van 5G is dat het gebouwd is om niet alleen hogere datasnelheden mogelijk te maken, maar dat de zogeheten 5G-core een hele lage latency biedt. Dat maakt bijvoorbeeld nauwkeurige robotbesturing mogelijk. Ook time sensitive networking, van groot belang in industriële omgevingen, is haalbaar met 5G. Verder is het 5G-signaal robuuster dan wifi. Zeker in een fabriek met veel metaal werken de radiosignalen van 5G betrouwbaarder.” 

Toch wordt in Nederland momenteel nog lang niet het volle potentieel van 5G benut. Dat komt door nog niet toegewezen frequenties, zegt Van Dijken: “In Nederland is het grote probleem dat de frequentie waarop 5G het meest zinvol wordt, de 3,5GHz-band, nog niet gebruikt kan worden. Duitsland heeft inmiddels al ruim tweehonderd private 5G-netwerken draaien met elk een bandbreedte van 100MHz. In Nederland is dat nog slechts 2 x 5MHz. Het is dus bij onze Oosterburen al mogelijk om deze snelle private 5G-netwerken op grote schaal te introduceren.” 

“De Duitse industrie grijpt dat ook met twee handen aan. Bedrijven als BASF, Mercedes en Lufthansa hebben in hun fabrieken al enorme 5G-netwerken draaien. Je ziet dat de 5G-technologie blijft werken onder moeilijke omstandigheden, zoals in de reusachtige hangars waarin vliegtuigen staan. Met dergelijke afstanden is wifi niet goed toepasbaar.” 

Harde garanties 

Daarbij werken de industriële spelers nauw samen met providers: “De grote industriële partijen maken in Duitsland duidelijk dat ze harde garanties willen dat hun eigen data ‘niet buitenom’ gaat. Zij willen dit lokaal opslaan in verband met de veiligheid. Vervolgens spelen T-Mobile en Vodafone een grote rol in het bouwen en beheren van de private 5G-netwerken die daarvoor een oplossing zijn. Hier is dat iets anders: in Nederland ligt de meeste focus van providers nog op het verkopen van simkaarten en diensten.” 

Van Dijken stelt echter dat de Nederlandse industrie zich niet moet laten opjagen door de Duitse collega’s en dat zij in hun eigen tempo met 5G-technologie aan de slag moeten gaan: “Bij projecten in Nederland die ik ken laten we ons niet tegenhouden door de technische beperkingen, maar dat we vooral kijken naar ‘wat kan er wel?’. Vaak zit de uitdaging ook in de gehele productieketen, zoals de integratie van een 4G/5G-modem met het aan te sturen apparaat. Daarvoor moet bijvoorbeeld een stukje software ontwikkeld worden, iets wat tijd kost. Ik wil tijdens mijn keynote op het Industrial Ethernet event overbrengen dat met de huidige mobiele technologie al heel veel dingen mogelijk zijn. Want radiotechnologie kan al ontzettend veel en is zelden de belemmering. Mijn oproep is dus: daag de technologie vooral uit!” 

 Wil je de lezing bijwonen? Schrijf je dan kosteloos in voor het Industrial Ethernet event op dinsdag 14 maart.  

Gerelateerde bedrijven

ifm electronic
ifm is een betrouwbare partner als het gaat om innovatieve automatiserings- en digitaliseringstechnologie. Met meer dan 7.000 werknemers in 85 landen en 50 jaar ervaring in de sensortechniek is de…
Helmholz Benelux
Helmholz Benelux is expert in PROFINET en industriële communicatie. Hiervoor leveren wij de componenten en services die zorgen voor de meest robuuste en ideale netwerkstructuur.
FHI, federatie van technologiebranches
en_GBEnglish (UK)