De batterij als laatste puzzelstuk in het gelijkspanningsenergielandschap?!

De batterij als laatste puzzelstuk in het gelijkspanningsenergielandschap?! Door: FHI

Op het Energy Storage event geeft Henry Lootens van Stichting Gelijkspanning Nederland een plenaire presentatie over de inzet, de voordelen en de mogelijkheden van gelijkspanning in ons energielandschap. De opwekking van energie uit duurzame energiebronnen als zonnepanelen en windmolens en in toenemende mate ook het verbruik is al gelijkspanning. Hiernaast werken ook accu’s in auto’s en accu’s en batterijen in mobiele telefoons op gelijkspanning. Om tot een slimme en toekomstbestendige oplossing te komen, moet er meer gewerkt worden aan slimme netten én opslag. 

Het grootste voordeel van gelijkspanning is volgens Lootens niet de energie-efficiëntie, maar de regelbaarheid van ons energiesysteem. Denk aan de opkomst van smart grids. De beheersbaarheid van het stroomnet is met gelijkspanning vele malen eenvoudiger dan met wisselspanning. Ook kun je meer vermogen sturen over dezelfde bekabeling.”

Mede door de verduurzaming van de energievoorziening en opslag komt gelijkstroom weer in beeld, zegt Lootens: “We werken al veel met gelijkstroom, omdat we werken met zonnepanelen en windmolens.

In zijn presentatie kijkt Lootens vooruit naar de uitdagingen en mogelijke oplossingen die er nodig zijn op het gebied van slimme netten én heel belangrijk, de opslag. Kunnen bijvoorbeeld slimme en lokale gelijkspanningsnetten hierin voorzien?

Meld u hier aan voor een gratis bezoek aan het event en de plenaire lezing van Henry Lootens. Het volledige lezingenprogramma kunt u hier bekijken.