De integrale benadering van BINX Smartility: “BINX is geen aannemer of installateur, maar alles in één”

De integrale benadering van BINX Smartility: “BINX is geen aannemer of installateur, maar alles in één” Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

BINX Smartility is een bouw- én installatiebedrijf. Dat is bijzonder, want het gebeurt niet vaak dat deze twee takken van sport gecombineerd worden in één bedrijf. Leonie Meuwszen, Directeur Klant & Markt, legt uit wat de voordelen zijn van deze integrale benadering aan de hand van een bijzonder project: het Stedelijk College Eindhoven.

Door: Eline te Velde

BINX is gespecialiseerd in geïntegreerde, UAV-GC contracten. “De toevoeging GC staat voor geïntegreerde contracten. Dat betekent dat opdrachtgevers de fasen ontwerp, bouw en onderhoud in hetzelfde contract kunnen vastleggen. BINX is dus geen aannemer of installateur, maar alles in één,” vertelt Leonie. Ze benadrukt dat het geen aparte Bv’s zijn, maar één organisatie. “De bouw- en installatiecollega’s werken tegelijkertijd samen aan hetzelfde project. Het grootste voordeel is dat je echt kunt kijken naar de klantwens, er is geen voorrang vanuit de bouw of installatie. Je benadert alle aspecten integraal.”

Leonie geeft een voorbeeld: “Een veelvoorkomend probleem is dat de installateur te laat bij het proces wordt betrokken. Het bouwbedrijf heeft dan bijvoorbeeld de schachtruimte al bepaald, maar dan blijkt dat de installatietechnici grotere schachtruimtes nodig hebben. Als de bouwkundige het dan constructief al helemaal heeft vastgesteld, dan is de opdrachtgever daar uiteindelijk de dupe van.”

Stedelijk College Eindhoven

BINX werkt exclusief aan projecten in de utiliteitsbouw. Het project Stedelijk College Eindhoven is een voorbeeld van de integrale aanpak die ze hanteren. Bij dit project was BINX verantwoordelijk voor het ontwerp, de realisatie en het onderhoud van het nieuwe schoolgebouw incl. sporthal. “De opdrachtgever heeft heel bewust gekozen voor een UAV-GC contract. In de exploitatieovereenkomst zat terreinonderhoud, gebouwonderhoud, schoonmaakonderhoud en een energieprestatiecontract. Dankzij deze werkwijze kunnen we vanaf het ontwerp al nadenken over de invulling van het onderhoud en de energieprestatie.”

Datagedreven schoonmaak

Voor het schoonmaakonderhoud is BINX een samenwerkingsovereenkomst aangegaan met een schoonmaakbedrijf. “Het klinkt best gek dat een bouwbedrijf een schoonmaakpartner heeft,” zegt Leonie, “Maar samen met de schoonmaakpartner kunnen we al vanaf het ontwerp kijken naar slimme dynamische looproutes, schoonmaakhoekjes, en innovaties, zoals schoonmaakrobots.” Deze aanpak benadert het schoonmaakonderhoud op een hele andere manier. “Van het traditionele schoonmaakrooster werken we nu data gestuurd. Ons uitgangspunt is dat alle ruimtes gewoon schoon moeten zijn.”

“Samen met de schoonmaakpartner kunnen we al vanaf het ontwerp kijken naar slimme dynamische looproutes, schoonmaakhoekjes, en innovaties, zoals schoonmaakrobots.”

Smartility

Alle installaties binnen een gebouw vertellen iets over de activiteiten van de gebruikers. BINX is daarom begonnen met slim, datagedreven onderhoud. “In eerste instantie lag de focus bij de installatietechniek,” vertelt Leonie, “Bijvoorbeeld om het vervangen van filters te voorspellen. Omdat alle informatie en data aanwezig was zijn we ook gaan kijken naar schoonmaakpartijen en andere facilitaire diensten. Door de beschikbare data en facilitaire dienstverlening aan elkaar te koppelen creëer je een efficiënt datagedreven gebouw. Of zelfs een datagedreven omgeving, want de datastroom stopt natuurlijk niet bij de muren van een gebouw. Zo kun je vertrek- en aankomsttijden van het openbaar vervoer meenemen in het optimaal functioneren van je gebouw. Uiteindelijk staat de gebruikerservaring centraal, dat is voor ons Smartility.”

BINX Smartility is lid van de branchevereniging voor Gebouw Automatisering van FHI, een netwerk waarin alle kennis van gebouwautomatisering samenkomt. Wil je weten welke bedrijven deze branchevereniging nog meer vertegenwoordigd of wil je op de hoogte blijven van nieuws uit de branche? Bezoek dan de website of meld je aan voor de nieuwsbrief.