Mocht je bij de Industriële Revolutie nog aan het begin van de 19e eeuw denken: tijd voor een update. We zitten er namelijk middenin. De jongste industriële automatisering ontketent een fascinerende omwenteling. Met afgetekende kansen voor de industrie.

Sleutelwoord in deze beweging is SIM: Smart Industrial Machinery. “SIM komt erop neer dat je de machine niet alleen ziet als een apparaat dat productiehandelingen verricht, maar dat je ook data kunt verzamelen rond het functioneren van de machine.  Aan de hand daarvan kun je leren hoe je de machine en het hele productiesysteem beter kunt benutten”. Theo de Vries en Mark Lendering zijn afdelingshoofd en junior software engineer van de afdeling Software & Control van VIRO. Tevens is Theo de Vries één dag in de week als hoofddocent bij de groep Robotics and Mechantronics aan de Universiteit Twente verbonden.  Zij geven ons een inkijkje in de toekomst van de industriële productie.

Klantgericht denken

Theo de Vries signaleert een aantal belangrijke trends: “De cycli waarin producten worden gemaakt, worden steeds korter. Wil je als machinebouwer goede oplossingen kunnen bieden, dan is het zaak om flexibel en modulair te denken. Je moet extra software toevoegen en het mechanisch ontwerp kunnen aanpassen op de wens van de klant. De tweede trend is, dat klanten hun machinebouwers vragen om mee te denken in de keten. De klant wil een product leveren; de machine is niet meer dan een middel om dat doel te bereiken. Van machinebouwers wordt verwacht dat zij meedenken in de hele productlevenscyclus. Wij kunnen daarin helpen. Als bijvoorbeeld bepaalde productiefouten bij herhaling optreden; bij welke stap in de productie gaat het dan mis? Het productienetwerk kan data  verzamelen, samenbrengen en analyseren. Aan de hand hiervan is te verklaren waarom bepaalde dingen niet goed lopen en wat verbetermogelijkheden zijn.”

Processen optimaliseren

Een mooi voorbeeld is Spotify: “Spotify houdt je muziekkeuzes bij. Vervolgens krijg je suggesties: dit vind je vast ook mooi. Op basis van data-analyse nodigt Spotify je uit om een andere dan de jou bekende actie te ondernemen. De hele dienst is gebouwd om de muziekervaring. Die kant kan het ook opgaan met de machinebouw. Strikt genomen wil de klant niet zozeer een machine; hij wil produceren. Machinebouwers zullen zich gaan bewegen naar het leveren van productiefaciliteit.” Het gaat dus verder dan productiedata verzamelen. Er zit ook pro-activiteit in. “Zodra het over SIM gaat, hoor je ook over The Internet of Things. Dat is typisch informatie halen. Dat is te passief. Als wij automatisering toevoegen, nemen we ook het optimaliseringtraject mee. Hoe kun je ingrijpen in het productieproces? Daar moet de klant ook naar kijken en over nadenken.”

SIM

Aandacht voor veiligheid

The Internet of Things is één van de vele trends die samenkomen in Smart Industry. “Het toevoegen van communicatiefaciliteiten aan machines staat centraal. In alle projecten zie je dat openheid toeneemt. Men wil overal vanaf elke plek bij kunnen. Vroeger was de automatisering van een productieplant volledig gescheiden. Een stukje maatwerk, met eigen netwerksystemen. Smart Industry probeert dat open te breken. Op zich een positief streven, maar dat moet wel op een veilige manier gebeuren. Want wat gebeurt er? In feite stel je jouw productieapparaat open voor de wereld. Daar kun je veel nuttige dingen mee doen, maar het maakt je ook kwetsbaar. Denk maar aan hackers, daar heeft de wereld de laatste tijd voldoende voorbeelden van gehad. Daarnaast ben je ook afhankelijk van de kwaliteit van je netwerk. Zodra dat plat ligt, werkt jouw productiefaciliteit niet meer. Als je, zoals wij met VIRO, gespecialiseerd bent in Smart Industrial Machinery, moet je ook de wegen kennen om dit soort vraagstukken op te lossen.”

Robot versus mens

Een andere trend die nauw samenhangt met SIM is de robotisering. Efficiency is natuurlijk mooi. Maar zijn robots geen bedreiging voor de werkende mens? “Robots winnen de strijd met de mens als het gaat om handmatige productiehandelingen. Daarvoor in de plaats hoop en verwacht ik dat er ander werk komt. Waarin kun je als mens waarde toevoegen? Zeker de jongeren moeten goed nadenken over hun skills om ook in de toekomst aantrekkelijk te zijn als werknemer. Als kosten van menselijke arbeid geen factor meer zijn, is het best mogelijk dat door de robotisering weer productie wordt teruggehaald naar Nederland. Dat kan een kans zijn. De komst van robots brengt veel vraag naar ontwikkelactiviteiten met zich mee. Voor VIRO is dat een gunstige trend. We zouden ook kunnen helpen om productie terug te halen naar Nederland of Europa.”

Systeemarchitectuur

Machines in een productie-omgeving zijn voorbeelden van systemen waarin de prestatie van het geheel niet wordt bepaald door één enkele technische discipline, maar juist door de synergetische combinatie van meerdere disciplines: informatie- en communicatietechnologie, maar ook werktuigbouwkunde, elektrotechniek en procestechnologie. VIRO heeft van oudsher veel expertise opgebouwd in de werktuigbouwkunde, maar is in de afgelopen 20 jaar uitgegroeid tot een multidisciplinaire dienstverlener die uitstekend is toegerust om de machinebouwer in alle betrokken disciplines te ondersteunen. Niet alleen door het inzetten van disciplinaire experts, maar ook door aan de projectteams een systeem-architect toe te voegen die in staat is om deze synergie tot stand te brengen. Zo’n systeem-architect is bijvoorbeeld in staat om te identificeren in hoeverre de werktuigbouwkundige constructie goed past bij de meet- en regeltechnische oplossing die wordt voorgesteld; of waar mogelijkheden liggen om tot een betere prestatie te komen van de totale machine en tegelijkertijd te kunnen besparen op de realisatie van de elektrische installatie door slimme oplossingen te kiezen voor de bekabeling. De rol van de systeem-architect is dus de disciplinaire deelsystemen onderling optimaal af te stemmen en de bijbehorende interfaces te definiëren en bewaken. Hij of zij heeft daarmee een bepalende invloed op het uiteindelijke totaalsysteem.

Geïnteresseerd of benieuwd wat VIRO voor u kan betekenen? Neem dan contact op met:

Theo de Vries (+31 6 292 491 79, t.devries@viro.nl)
Afdelingshoofd Software & Control
Vestiging Hengelo
Associate professor in Intelligent Control & Mechatronics
Robotics and Mechatronics
University of Twente

Edwin Brunenberg (+31 6 535 841 23, e.brunenberg@viro.nl)
Afdelingshoofd Industriële Projecten
Vestiging Echt

Ze staan u graag te woord.

FHI, federatie van technologiebranches
en_GBEnglish (UK)