Double-Superheterodyne-architectuur voor high-fidelity kwantumcomputerbesturing en -uitlezing

Double-Superheterodyne-architectuur voor high-fidelity kwantumcomputerbesturing en -uitlezing Door: FHI federatie van technologiebranches

Het besturen en uitlezen van een kwantumcomputer vereist het genereren en acquireren van een veelheid aan microgolf signalen. De kwaliteit hiervan heeft een directe invloed op de prestaties van de kwantumcomputer op het gebied van controleerbaarheid en de kwaliteit van de uitlezing. Dat vereist een signaalbron met lage ruis en faseruis, een grote bandbreedte en lage looptijd alsmede een uitstekende lange termijn stabiliteit. Een typische oplossing maakt gebruik van zorgvuldig gecalibreerde IQ mixers maar heeft het nadeel van een relatief lage bandbreedte en een matige lange termijn stabiliteit. Bovendien dient er een continue her-calibratie plaats te vinden om optimaal te kunnen functioneren.

Andrea Corna zal tijdens het RF Technology event namens Rohde & Schwarz nader ingaan op een double-superheterodyne concept en hoe dat wordt ingezet om zonder continue her-calibratie, maar met een hoge bandbreedte en een zuiver spectrum aan bovengenoemde eisen te voldoen. De spreker gaat vooral in op het verband tussen deze functies en hun impact op real-life quantum computing-experimenten.

Andrea is een Application Scientist voor kwantumtechnologieën bij Zurich Instruments. Hij promoveerde in de natuurkunde aan de Université Grenoble Alpes in Frankrijk, waar hij onderzoek deed naar silicium quantum dots. Bij de TU Delft werkte hij aan de koppeling  van cryogene besturingselektronica met spin qubits.

Meld u hier aan voor een bezoek aan het RF Technology event 2022. Het volledige programma kunt  u hier vinden.