Drie veelgestelde vragen over laboratoriumautomatisering beantwoord
Hoewel labmedewerkers in verschillende soorten organisaties werken en diverse werkzaamheden hebben, lopen zij tegen dezelfde problemen aan. De vragen die daaruit voortvloeien, stellen wij aan Sascha van de Ven, eigenaar van QAducation, Ze geeft ons helderheid over aspecten die bij laboratoriumautomatisering komen kijken.
1. Waar moet u bij nieuwe laboratoriumautomatisering op letten?
Wanneer u een nieuwe auto aanschaft, zet u alle eisen op een rij. Denk aan een specifieke kleur, aantal deuren, vijf zitplaatsen en een trekhaak. Maar wanneer u deze eisen opsomt, denkt u eigenlijk al in oplossingen. Ga een stap terug en vraag uzelf af: Heb ik wel echt een auto nodig? Misschien zijn er alternatieven ter vervanging van de auto. Wat heeft deze stap voor het kiezen van uw nieuwe wagen te maken met automatisering? “Goed kijken naar het probleem en out-of-the-box oplossingen bedenken: dat procesonderdeel wordt vaak overgeslagen wanneer er naar nieuwe automatiseringen wordt gezocht. Snel wordt een voor de hand liggende oplossing gekozen. Probeer tot de kern te komen en ga met de gebruikers van de hardware of software in gesprek. Waar zitten voor de knelpunten? Waar lopen ze tegenaan? Formuleer met die antwoorden de juiste oplossing.”
Zet gebruikers, IT’ers en de directeur aan één tafel en luister naar elkaars belangen. Samen komen jullie tot de kern van de pijnpunten. – Sascha van de Ven, eigenaar van QAducation
2. Wat is een belangrijke eis voor laboratoriumautomatiseringen?
Alleen als de oplossing duidelijk is, wordt het tijd om de eisen op een rij te zetten. “Een voorbeeld van zo’n eis die bij veel laboratoria terugkomt, is gebruiksvriendelijkheid. Het moet voor medewerkers zo makkelijk mogelijk zijn om met systemen te werken. Is dat het niet, ontstaat er weerstand en frustratie.” “Denk er maar over na: als jij 23 keer moet klikken om een online bestelling te plaatsen, zijn dat er twintig te veel en haak jij af bij de zoveelste muisklik. Zo werkt het ook bij apparatuur en systemen. Handelingen moeten snel en makkelijk zijn. Altijd.”
3. Welke automatiseringssystemen moet u valideren?
Valideren is als het cijfer acht: een oneindige lus. “Het proces keert altijd terug. Dat geldt voor alles wat er in een laboratorium afspeelt: vanaf het moment dat de sample binnenkomt tot aan het rapport dat naar de klant wordt opgestuurd. Dat betekent uiteraard dat nieuwe software en interfaces uitgebreid gevalideerd worden. Maar ook dat personeel goed opgeleid wordt en data goed beveiligd is.” Valideren geldt bovendien niet alleen voor nieuwe systemen. “Dat doe je ook wanneer er nieuwe versies worden geïnstalleerd en je bijvoorbeeld van een LIMS 1.0 naar LIMS 2.0 gaat.”
Maak het uzelf gemakkelijk
Valideren is tijdrovend. Hoe gaat u daarmee om? “Het is eigenlijk heel simpel: maak het onderdeel van de inkoopeisen. Laat de leverancier valideren en vraag om een onderbouwing in de vorm van een validatierapport. Zo liggen de werkzaamheden bij een ander, zonder controle te verliezen.”
Nog meer antwoorden op uw vragen? Bekijk de LabAutomation kennisbank