Duurzaamheid in datacenters kan beter: “Niet groter en sneller, maar slimmer en efficiënter”

Duurzaamheid in datacenters kan beter: “Niet groter en sneller, maar slimmer en efficiënter” Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

“Servers in datacenters verspillen onnodig veel energie. Veel servers draaien dag en nacht op topcapaciteit zonder rekening te houden met dataverkeer. Dat is vergelijkbaar met je auto parkeren en de motor aan laten staan met een baksteen op het gaspedaal”. Dirk Harryvan van Certios neemt geen blad voor de mond. Wat hem betreft is de ICT-sector te ‘conservatief’ en kan het energiegebruik drastisch omlaag door slimmer om te gaan met ICT-toepassingen. De gepromoveerd natuurkundige en ICT-specialist geeft zijn visie op verduurzaming van datacenters tijdens de plenaire slotlezing op het IT Infra & Telecom Infra event op 1 december in Congrescentrum 1931 in Den Bosch.

“In de jaren negentig, toen ik als natuurkundige voor het eerst op de helpdesk van een IT-bedrijf belandde, stond duurzaamheid nog in de kinderschoenen. Servers stonden allemaal in één grote ruimte bij elkaar waar enorme airco’s de apparaten koelden. Dit is buitengewoon inefficiënt, omdat de lucht zich van alle kanten mengt. Toen computers sneller werden en meer data gingen transporteren, werd er steeds meer warmte geproduceerd.. De airco’s konden de toegenomen hitte niet aan en het werd duidelijk dat er een andere koelingsoplossing moest komen. Vanuit mijn natuurkundige achtergrond begreep ik hoe koeling werkt. Dus ik ging op locaties energie vrijmaken door de ruimte handiger in te richten. Het is bijvoorbeeld veel efficiënter om servers in rijen op te stellen met daartussenin ruimte. Zo worden de luchtstromen allemaal dezelfde kant op gestuwd naar een centrale locatie waar de koelmachines staan. Dit bespaart kosten omdat er minder energie nodig is om de warmte af te voeren,” aldus Harryvan.

Energieverspilling
“Er is sinds die tijd enorme vooruitgang geboekt op het gebied van datacenterkoeling, maar op ICT-gebied valt nog veel winst te behalen,” aldus Harryvan. “Veel servers gebruiken maar een klein deel van hun capaciteit, terwijl ze vrijwel 100% energie gebruiken. Dit is het toppunt van verspilling. Het is technisch gezien eenvoudig om te meten hoeveel energie een apparaat op een bepaald tijdstip gebruikt. Door dit inzichtelijk te maken, kan je de server gericht afstellen. Het is natuurlijk onzin om een server ’s nachts op volle capaciteit te laten draaien, terwijl er nauwelijks dataverkeer is.”

Torenhoge energieprijzen
Datacenters en IT-beheerders weten dit, volgens Harryvan, maar willen hun beleid niet aanpassen omdat ze geen pijn ervaren van de hoge energierekening. Datacenters berekenen energie door naar hun klanten en bedrijven betalen de energienota uit algemene middelen. “De prikkel om te veranderen ontbreekt,” legt Harryvan uit. “Bedrijven zijn gewend aan een bepaalde werkwijze en hebben geen zin om veranderingen door te voeren als dat in hun optiek niet nodig is. Maar met de huidige torenhoge energieprijzen gaat de klant het prijsverschil natuurlijk wel merken. En als klanten gaan klagen en dreigen over te stappen, zullen de datacenters wel in actie moéten komen. Ook is er een wettelijke verplichting om te verduurzamen door aangescherpte milieuwetgeving. Kortom: de tijd is rijp voor vergroening.”

Het begint met inzicht
Harryvan vervolgt: “De ICT-technologieën om de efficiency te verbeteren zijn er. Je bespaart hiermee niet alleen op de energiekosten, maar ook op  hardware. We hebben op dit moment meer dan één miljoen servers in Nederland en dat is een conservatieve schatting. Een groot deel wordt minder dan 20%  belast! Iedereen begrijpt dat dit beter kan en moet. Helaas is de aandacht voor efficiency  nog steeds mondjesmaat. Er kán ongelofelijk veel, maar we moeten het gaan doen. Het conservatisme in de branche en economische argumenten belemmeren de vooruitgang.”

Met dit laatste doelt Harryvan op de personele gevolgen van verduurzaming. “Mensen zijn nog altijd duurder dan apparaten. Het doorberekenen van energiekosten naar de gebruiker is op korte termijn makkelijker en goedkoper dan een ICT-specialist inhuren om de server idle coëfficiënt te verlagen, zo redeneert men. Ik wil tijdens mijn presentatie op het IT Infra & Telecom Infra event middels statistieken aantonen wat duurzaamheid op de lange termijn oplevert, óók in financieel opzicht. Uiteindelijk is één zwaar belaste server gunstiger dan een heleboel licht belaste servers die dag en nacht op volle toeren draaien. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, wordt een website niet trager als een server zwaarder wordt belast. Dat is een wijdverbreid misverstand. Het begint met inzicht. Er is zoveel mogelijk in technologisch opzicht, maar het gedrag van mensen moet veranderen. En dat kan alleen als er een mentaliteitsomslag plaatsvindt.“

Harryvan wil zijn publiek overtuigen met feiten en cijfers over de ICT-kant van datacenters. “Ik geloof in data: het is van belang dat je weet wat je wanneer nodig hebt. Niet groter en sneller denken, maar slimmer en efficiënter.”

Presentatie bezoeken?

Wilt je meer weten over het ‘vergroenen’ van datacenters? Meld je dan kosteloos aan voor de presentatie en het event via: https://fhi.nl/itinfra.