FHI actief op de OndernemersTop: focus op innovatie, energietransitie en regeldruk
Door:
Hans Zijlstra, voorzitter Branche Industriële Elektronica
René Dijkstra, bestuurslid Branche Industriële Elektronica en vertegenwoordiger FHI bij MKB-Nederland
Op 9 december namen Hans Zijlstra en René Dijkstra namens FHI deel aan de OndernemersTop op de High Tech Campus in Eindhoven. Deze bijeenkomst, geïnitieerd door minister Dirk Beljaarts en georganiseerd door het ministerie van Economische Zaken, bracht ondernemers samen om waardevolle input te leveren. De opzet slaagde; een groot deel van de deelnemers bestond uit ondernemers.
Na een plenaire sessie, waarin men de doelstellingen van de top toelichtte, volgden twee rondes met break-out sessies. De onderwerpen varieerden, wat betekende dat men keuzes moest maken. Op basis van FHI’s speerpunten – Innovatie en Energietransitie – en input vanuit de leden, verdeelden Hans en René de onderwerpen als volgt: Hans richtte zich op “Complexiteit en verminder regeldruk” en “Versterken van innovatie en digitalisering”, terwijl René deelnam aan de sessies over “Arbeidsmarkt” en “Netcongestie en verduurzaming”. Helaas bood het programma geen ruimte om ook de onderwerpen “Ruimte voor bedrijvigheid en milieuvergunningen” en “Verdienvermogen bedrijfsleven” te behandelen.
De opkomst was hoog, wat resulteerde in goed gevulde sessies met levendige discussies. Veel standpunten van FHI vonden appreciatie bij andere ondernemers. Bij het thema regeldruk pleitte Hans ervoor dat de overheid prioriteiten stelt en geen regels opstelt die ze nadien niet kan handhaven. Hij wees op de noodzaak om ‘gold plating’ te vermijden, waarbij Nederlandse regels strenger zijn dan de Europese basisregels, wat het level playing field schaadt. Ook stelde hij voor om regelgeving te vereenvoudigen, zodat (kleine) ondernemers minder administratieve lasten dragen. Als voorbeeld noemde hij de CBAM-regelgeving, die de douane eenvoudig zou kunnen afhandelen in plaats van nu de individuele bedrijven.
Tijdens de sessie over Innovatie en Digitalisering pleitte Hans voor meer toegankelijkheid van innovatie en digitalisering voor kleine maakbedrijven. Hij benadrukte het belang van brancheorganisaties bij het introduceren van praktijkcases op een laagdrempelige manier. Dit versterkt de samenwerking tussen bedrijven en fungeert als katalysator voor snellere innovaties.
René bracht in de sessie over de arbeidsmarkt het belang van meer technisch onderwijs onder de aandacht. Hij benadrukte dat prioriteiten zoals bouw, energietransitie, zorg en vergrijzing afhankelijk zijn van technisch geschoold personeel. Hij pleitte voor meer financiële middelen voor technische opleidingen, die duurder zijn maar essentieel. Daarnaast stelde hij voor om de belasting op uurloon te baseren, zodat meer werken weer aantrekkelijk wordt. Bij de sessie over netcongestie onderstreepte René de noodzaak van netverzwaring en riep hij op om gebruikers meer ruimte te geven voor gezamenlijke oplossingen, zodat de industrie – de motor van onze welvaart en weerbaarheid – kan blijven draaien.
De middag eindigde met een plenaire samenvatting van de zes break-outsessies, met daarna een paneldiscussie met onder andere de minister, Jacco Vonhof en Ingrid Thijssen. Het was duidelijk dat de minister de uitdagingen voor het bedrijfsleven, en met name de industrie, begrijpt. De focus ligt nu op implementatie, en er zijn al positieve resultaten te melden. Zo zijn vier ‘Nederlandse koppen’ op Europese regelgeving geschrapt, waaronder de eis bij de RI&E: er is voortaan nog maar één onafhankelijke deskundige nodig in plaats van drie.
FHI kijkt terug op een waardevolle middag. Hans en René zijn ervan overtuigd dat hun deelname impact heeft gemaakt en dat de bijdragen van FHI een positieve invloed zullen hebben op de toekomst van het bedrijfsleven.