Industriële wandkasten zijn er om elektrische componenten te beschermen. De kasten worden gebruikt voor de meest uiteenlopende en uitdagende toepassingen. De juiste behuizing is daarbij cruciaal. Met een sterke wandbehuizing, wordt de inhoud immers beschermt. Ben je op zoek naar een sterke behuizing die jouw apparatuur beschermt tegen weer, wind en bliksem? De FIBOX ARCA wandkast geeft de zekerheid waar je naar op zoek bent. In dit artikel lees je onder andere:

  • Welke voordelen kunststof heeft ten opzichte van plaatstaal en RVS;
  • Welke algemene voordelen een wandkast van kunststof heeft;
  • Welke andere voordelen een FIBOX-wandkast te bieden heeft;
  • Welke (maatwerk)opties er zijn voor de behuizing.

De weerbaarheid van kunststof: het beste van twee werelden

Wandkasten die in de buitenlucht worden gebruikt, krijgen veel te voorduren: van dagelijkse invloeden zoals wind, regen en zon tot aan extremere weersinvloeden zoals hagel, vorst of soms zelfs een blikseminslag. Als een wandkast moet voldoen aan deze invloeden, kies dan voor een kunststoffen wandbehuizing.

Wandkasten zijn er grofweg in drie soorten materiaal: kunststof, RVS of plaatstaal. Maar wanneer kies je voor kunststof in plaats van RVS of plaatstaal?

Industriële wandkasten van plaatstaal

Plaatstaal is een sterk en betaalbaar materiaal dat prima geschikt is voor minder uitdagende toepassingen. Plaatstalen kasten worden voorzien van een poedercoating die de ergste corrosie voorkomt. Toch heeft het materiaal één groot nadeel voor toepassingen in de buitenlucht. De poedercoating kan beschadigen, waardoor corrosie kan optreden. Bij het bewerken van plaatstalen kasten, voor bijvoorbeeld een drukknop of HMI-paneel, verlies je de coating en daarmee ook de bescherming tegen corrosie. Het bewerken van een plaatstalen kast is mogelijk maar hiervoor is speciaal gereedschap nodig, bijvoorbeeld een pons.

Industriële wandkasten van RVS

RVS is vanwege corrosieweerbaarheid een veelgebruikt buitenalternatief voor plaatstaal. RVS geeft een robuuste bescherming tegen weersinvloeden en kan tegen een stootje. Kortom: een fantastisch materiaal voor wandbehuizing. Het nadeel? RVS wordt gezien als een duurder materiaal, wat natuurlijk invloed heeft op de prijs van de wandbehuizing. Alhoewel het bij een RVS-wandkast wel mogelijk is om RVS-delen aan te lassen, is het bewerken van RVS minder eenvoudig vanwege het benodigde gereedschap.

Industriële wandkasten van kunststof

Een kunststofwandbehuizing combineert de twee grootste voordelen van plaatstaal en RVS. Enerzijds is kunststof opgewassen tegen uitdagende omstandigheden. Anderzijds is het prijskaartje aantrekkelijker in verhouding met het alternatieve RVS-materiaal. Daarnaast heeft kunststof een aantal andere algemene voordelen.

De algemene voordelen van kunststof

Naast het kostenplaatje en de weerbaarheid zijn er nog een aantal algemene voordelen van een kunststoffen wandkast.

Kunststof is makkelijk te bewerken

Bij veel wandkasten is een bewerking of aanpassing belangrijk. Kunststof leent zich uitstekend voor maatwerkbewerkingen, doordat er makkelijk in te boren is. Dit is bij RVS of plaatstaal minder eenvoudig. Het zachte materiaal is eenvoudiger te bewerken en te ontbramen.

Kunststof is licht

Bij mobiele toepassingen speelt het gewicht van de behuizing een belangrijke rol. Zwaardere behuizingen zijn om deze reden minder mobiel. Kunststof is een licht materiaal en hierdoor eenvoudig te verplaatsen.

Kunststof heeft geen aparte aarding nodig

Vanwege het risico op kortsluiting moeten alle geleidend materialen geaard worden. Bij een plaatstaal of RVS-behuizing moet de deur of deksel apart geaard worden. Dit is bij een kunststofbehuizing overbodig doordat kunststof niet geleidt.

Waarom FIBOX?

CC Nederland werkt alleen met vooraanstaande leveranciers die garant staan voor kwaliteit en verdergaan dan de basis. De FIBOX-wandkasten hebben de volgende eigenschappen:

Hoogst mogelijke slagvastigheidswaarde (IK-waarde)

De slagvastigheidswaarde geeft simpelweg aan of een kast tegen een stootje kan. Dit wordt bepaald doormiddel van een impacttest die de IK-waarde bepaalt. Dat stootje is geen probleem voor de FIBOX-kast. Alle kasten zonder zichtvenster hebben de hoogst haalbare IK-waarde (IK10). Zelfs de behuizing met kijkvenster beschikt over een IK-waarde van 08 (IK08).

Hoge stof- en waterdichtheid (IP-waarde)

FIBOX-kasten hebben daarnaast een reputatie op water- en stofdichtheid. Handig voor als uw kast in een vochtige omgeving komt te staan. Deze dichtheid wordt bepaald aan de hand van de IP-waarde. De IP-waarde heeft twee cijfers. Het eerste cijfer geeft de bescherming tegen stof aan en het tweede cijfer tegen water. De FIBOX- behuizingen in ons assortiment beschikken over IP-waardes IP65 en IP66. Hiermee is de behuizing sowieso bestand tegen stof (IP6X). Daarnaast verschilt het per kast of de kast sproeidicht (IPX5) of waterdicht (IPX6) is.  

Brand- en UV-bestendigheid

Warmte, hitte en zon is de FIBOX-behuizing ook de baas met een hoge standaard brandwerendheid en UV-bestendigheid. Voor de wandkasten zonder kijkvenster is de classificatie voor brandwerendheid: UL94-5VA. Voor de UV-bestendigheid geldt een classificatie van UL 746C.

Welke soorten ARCA-kunststofwandkasten zijn er?

Heb je na het lezen van dit artikel interesse in de kunststof FIBOX ARCA-wandkasten? Dan is het tijd om te kiezen welke maat en uitvoering je nodig hebt. Op onze website kies je uit drie verschillende soorten in diverse maatvoeringen:

Naast deze opties zijn er diverse accessoires beschikbaar in onze webshop. 

Maatwerkoplossingen

Heb je speciale wensen voor je wandbehuizing? Dit is voor CC Nederland geen probleem. Wij helpen onder andere met:

  • Levering van alternatieve kunststofmaterialen dan het standaard polycarbonaat (keuze uit: EPDM, neopreen of siliconen);
  • Het creëren van uitsparingen in de behuizing met geavanceerde CNC-freesapparatuur;
  • Behuizingen voor de Amerikaanse markt (JIC- i.p.v. IEC-standaard).

Meer informatie over ARCA kunststof FIBOX-wandkasten?

Wil je meet informatie over de FIBOX-wandkasten? Of heb je interesse in een maatwerkoplossing? Neem dan contact op met één van de experts van CC Nederland. Zij helpen je graag op weg!

FHI, federatie van technologiebranches
en_GBEnglish (UK)