Groeifonds wil 1,3 miljard in technologie investeren

Groeifonds wil 1,3 miljard in technologie investeren Door: FHI federatie van technologiebranches

Het Nationaal Groeifonds zal dit jaar zo’n 4 miljard euro investeren, waarvan 1,3 miljard euro naar technologische vooruitgang moet gaan. Dat stelt de commissie die door het kabinet is aangesteld om mede te bepalen waaraan het investeringsgeld moet worden gestoken. Op korte termijn wordt er al 520 miljoen euro geïnvesteerd in kunstmatige intelligentie en quantum- en waterstoftechnologie.

In totaal zijn er tien projecten geselecteerd, waaronder: groene waterstof, AiNed (kunstmatige intelligentie), QuantumDeltaNL (quantumtechnologie), twee onderwijsprojecten, Health-RI (datanetwerken voor ziekenhuizen) en RegMed XB, een nieuwe vorm van geneeskunde op basis van gen- en celtherapie.

Het groeifonds richt zich op drie speerpunten: kennisontwikkeling, fysieke infrastructuur en onderzoek, ontwikkeling en innovatie. Tussen 2021 en 2026 is er in totaal 20 miljard euro beschikbaar. In totaal wordt uit het Groeifonds in deze eerste fase 646 miljoen euro direct uitgekeerd. Voor 3,5 miljard euro aan reserveringen moeten indieners nog extra onderbouwing aanleveren voordat een definitief besluit volgt. Lees het complete advies van de commissie op de website van de Rijksoverheid.

MKB-Nederland en VNO-NCW reageren tevreden op het advies: “De vandaag bekendgemaakte investeringen uit het Groeifonds van 4 miljard euro geven innovatie, de energietransitie en de ontwikkeling van de infrastructuur in Nederland de wind in de zeilen en zijn een buitengewoon goede zaak. Op precies deze terreinen was echt een stap extra nodig voor een gezonde en duurzame kenniseconomie. Het groeifonds is een belangrijke strategische investering in de toekomst van Nederland.”