Han-Modular® Domino Modules: Het volgende niveau van modulaire industriële connectoren

Han-Modular® Domino Modules: Het volgende niveau van modulaire industriële connectoren Door: HARTING

De basis voor de industriële transformatie van vandaag wordt gevormd door basistechnologieën zoals interfaces voor de overdracht van stroom, data en signalen. HARTING lanceert daarom de Han-Modular® Domino-modules, die de wereld van modulaire industriële connectoren naar een hoger niveau tillen. Ze openen nieuwe mogelijkheden voor optimalisatie, waaronder een ruimte- en gewichtsbesparing tot 50%, waardoor de CO 2 -voetafdruk wordt verminderd.

HARTING begeleidt en ondersteunt de industriële transformatie al meer dan 70 jaar. In de jaren '40 en '50 legden de eerste succesvolle producten, elektrische consumptiegoederen voor dagelijks gebruik, een belangrijke basis voor het nieuwe begin. De jonge ingenieur Wilhelm Harting ontdekte dat connectoren een belangrijke basistechnologie voor de industrie zijn – en ontwikkelde de HARTING-standaardconnector: de Han®, die nu de standaard is voor rechthoekige industriële connectoren.

Dietmar Harting was zich zeer bewust van het potentieel van deze technologie en wijdde zich eraan nadat hij in 1967 bij het bedrijf kwam. Het was zijn impuls die leidde tot de introductie van de eerste modulaire connector Han-Modular® in de jaren negentig, een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis. Het was de eerste connector die stroom, signalen, data en zelfs perslucht naast elkaar in één kap of behuizing kon overbrengen. De serie zorgde voor een revolutie op de markt.

Ondersteuning voor industriële transformatie

Bijna 30 jaar later staat de wereld opnieuw voor de uitdagingen van een grote transformatie. Om de uitdagingen op het gebied van energie en digitalisering het hoofd te bieden, is voorbereiding op de toekomst noodzakelijk, aangezien deze transformatie ondersteunende technologieën vereist. Connectoren vertegenwoordigen een dergelijke technologie door de veilige en foutloze overdracht van stroom, data en signalen mogelijk te maken. Connectortechnologie moet ook de wereldwijde megatrends volgen en klanten extra toegevoegde waarde bieden, zoals duurzaamheid.

Daarom presenteert HARTING de Han-Modular® Domino-modules als de volgende ontwikkelingsfase van de modulaire connector. De nieuwe serie voldoet in de eerste plaats aan de eisen van de industrie om installatieruimte en gewicht te besparen. Gebruikers van Han-Modular® Domino-modules kunnen tot 50% installatieruimte besparen door bijvoorbeeld verschillende transmissietypes in één module te integreren.

De Domino-module draagt ​​bij aan kostenreductie en behoud van hulpbronnen. Dit geldt voor de productie omdat er minder energie en materiaal nodig is om kleinere componenten te vervaardigen. Maar het geldt ook voor de logistiek, die profiteert van de ruimte- en gewichtsbesparing en ook van meer flexibiliteit. Modulariteit wordt vergroot door het gebruik van kleinere componenten die naast elkaar kunnen worden geplaatst in scharnierende frames. Individuele modules kunnen hergebruikt worden (in de zin van platformgedachte); duurzaamheid wordt verbeterd.

Minder werk, lagere energiekosten

Installateurs profiteren ook: met kortere montagetijden wordt de totale arbeidsinput verminderd. Hiermee wordt ingespeeld op de megatrend van demografische verandering en wordt het tekort aan geschoolde arbeidskrachten tegengegaan. De lichtere en kleinere interfaces ondersteunen decarbonisatie. Een grote spoorfabrikant heeft berekend dat een rijdende trein over de 40-jarige levensduur met elke kilo gewicht 14.000 euro aan energiekosten bespaart. De berekening is gebaseerd op de energieprijzen van 2015; vandaag is de waarde aanzienlijk hoger vanwege de kostenstijging.

"Cubes" ondersteuning voor maatwerk

Net zoals dominostenen twee afzonderlijke vierkanten hebben, bestaat een dominomodule uit twee bouwstenen of "kubussen". Het Han-Modular® pasvlak is in tweeën gedeeld. Het resultaat is een bijna vierkant oppervlak waarin nog grotere contacten kunnen worden ondergebracht. De Cubes ondersteunen de configuratie van op maat gemaakte connectoren die precies zijn afgestemd op de vereisten van een ontwerp. Stroom, signaal, data of perslucht evenals mannelijke en vrouwelijke contacten kunnen in één module worden gecombineerd. Al met al wordt het aantal vereiste interfaces per eenheid verminderd. De aansluittechniek wordt kleiner en lichter, er passen meer modules en moduletypes danvoorheen in één connector.

Enkele kubussen worden naar behoefte met elkaar verbonden via spiebanen om een ​​Domino-module te vormen (bron: HARTING Electric Stiftung & Co. KG).
Enkele kubussen worden naar behoefte met elkaar verbonden via spiebanen om een ​​Domino-module te vormen (bron: HARTING Electric Stiftung & Co. KG).
Afbeelding 2: Han-Modular®-connector uitgerust met Domino-modules  (Bron: HARTING Stiftung & Co. KG)

Han-Modular®-connector uitgerust met Domino-modules

(Bron: HARTING Stiftung & Co. KG)

Een Han® B-behuizing biedt plaats aan 8 Domino-kubussen, ter vervanging van vier standaardmodules. Bijzonderheid: mannelijke en vrouwelijke contacten kunnen in één module worden gecombineerd (Bron: HARTING Electric Stiftung & Co. KG).
Een Han® B-behuizing biedt plaats aan 8 Domino-kubussen, ter vervanging van vier standaardmodules. Bijzonderheid: mannelijke en vrouwelijke contacten kunnen in één module worden gecombineerd (Bron: HARTING Electric Stiftung & Co. KG).

Voordelen van Han-Modular® Domino-modules:

  • Kleinere lichtgewicht connectoren zorgen voor een ruimtebesparing tot 50%
  • Compatibel met bestaande componenten van de Han-Modular®-serie, de marktstandaard voor modulaire industriële connectoren
  • Duurzaamheid door consequente modularisering
  • Kortere installatietijd, omdat verschillende soorten verbindingen in één interface kunnen worden gecombineerd
  • Maximale flexibiliteit, schaalbaar naar “individuele” eisen
Aangepaste Domino-module: signaalcontacten worden gecombineerd met M12-gegevensoverdracht (tot 10 Gbit/s) om ruimte te besparen

Aangepaste Domino-module: signaalcontacten worden gecombineerd met M12-gegevensoverdracht (tot 10 Gbit/s) om ruimte te besparen 

Wil je meer weten over HARTING en onze  producten en oplossingen? Klik dan hier voor meer informatie