Hoe voorkom je verzuim door werkstress?

Hoe voorkom je verzuim door werkstress? Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Hoe voorkom je verzuim door werkstress?

De arbeidsmarkt blijft krap en de werkdruk en het verzuim nemen in veel bedrijven toe. Dat terwijl je je medewerkers juist hard nodig hebt om het bedrijf draaiende te houden. Focus op werkplezier en de juiste balans voor medewerkers, kunnen verzuim in jouw bedrijf voorkomen. Benieuwd hoe je dat doet? ArboNed geeft je tips en handvatten.

Juiste balans

Het werk stelt bepaalde eisen die medewerkers energie kunnen kosten, zoals een structureel hoge werkdruk. Maar zij kunnen ook energie van hun werk krijgen, bijvoorbeeld door steun van collega’s of leidinggevenden. Zorg ervoor dat zaken die stress veroorzaken en zaken die energie geven in balans zijn voor medewerkers. Net als een batterij moet een mens ook weer op tijd opladen.

Meer werkplezier

Herken je signalen van werkstress in jouw bedrijf? Ga dan het gesprek aan en kijk hoe je er samen voor kan zorgen dat jouw medewerkers meer plezier in het werk krijgen. Bijvoorbeeld door ze meer regelmogelijkheden te geven om hun werk aan te passen. Maar ook door je waardering uit te spreken en jouw medewerker het gevoel te geven echt onderdeel uit te maken van het bedrijf.

Praktische oplossingen

ArboNed helpt je graag met het voorkomen van verzuim door werkstress op een manier die bij jouw bedrijf past. Doe je het zelf met hulp van onze (online) hulpmiddelen? Besteed je liever alles uit? Of kies je voor een middenweg?

  • Zelf doen: Gebruik deze praktische tips of gids om signalen van werkstress bespreekbaar te maken en samen met jouw medewerkers tot een oplossing te komen.
  • Samen doen: Kun je hulp gebruiken bij het voorkomen van verzuim door werkstress? Mijn Organisatie-expert bied je 2, 4 of 8 uur hulp aan van onze ervaren consultants.
  • Laten doen: Ervaart jouw medewerker stress en/of psychische klachten? Neem dit dan serieus en schakel een bedrijfsmaatschappelijke werker of psycholoog van ArboNed in. Zij kunnen jouw medewerker coachen en samenwerken aan een betere balans.

Nog meer tips en handvaten

Ben je op zoek naar nog meer tips en handvaten om verzuim door werkstress te voorkomen? Je vindt ze op de themapagina van ArboNed.