Impact 5G hoofdthema op Telecom Infra event 2019

Impact 5G hoofdthema op Telecom Infra event 2019 Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

De komst van 5G en de impact op de markt en de samenleving, het was een van de hoofdthema’s op  de 2019-editie van het Telecom Infra event.

In het Breepark in Breda verzamelden bezoekers zich voor het door de branche Industriële Elektronica georganiseerde event. Tim Poulus (Telecompaper) vertelde in de ochtend over de komst van next-generation netwerken, terwijl Titia Houwing van KPN inging op de rol die 5G kan gaan spelen in de samenleving.

Na deze lezingen kon de bezoeker terecht bij drie tracks. Zo werd er gepraat over Virtual RAN’s, hoe 5G-signalen met nieuwe apparatuur moeten worden gemeten en de voor- en nadelen van straalverbindingen.

Met de lunch achter de kiezen konden bezoekers aan het Telecom Infra event luisteren naar onder andere Johan Bil van Reichle & De-Massari. Hij schetste een toekomstbeeld waarin de vraag naar meer bandbreedte en een gegarandeerde beschikbaarheid steeds hoger zal worden. Ook trends als AI en zelfrijdende auto’s werden daarbij aangestipt.

Frank Brouwer van Dirksen Opleidingen dook in de technische specificaties van 5G. Onder andere zaken als bandbreedte, network slicing en de indeling van subcarriers kwamen aan bod. De conclusie was duidelijk: 5G is een mobiele allrounder, een paraplustandaard waar heel veel opties inzitten.

Joop Verhagen van Arcadis verzorgde met zijn lezing over slimme steden de afsluiting. Duidelijk werd dat 5G een sleutelrol zal vervullen als alle bespiegelingen over smart cities werkelijkheid worden.

Het Telecom Infra event was al met al een breed georiënteerd event, waarbij de focus met name op opkomende mobiele standaarden lag. Welke nieuwe technologie in 2020 ter sprake zal komen, is nog even afwachten.