Industrie verwacht in 2019 dalende investeringen

Industrie verwacht in 2019 dalende investeringen Door: FHI, federatie van technologiebranches

Voor volgend jaar verwachten ondernemers in de industrie tot 7 procent minder te gaan investeren dan in 2018. Tegelijkertijd verwachten zij aan het eind van 2018 44 procent meer te hebben geïnvesteerd dan vorig jaar.

Dat meldt het CBS op basis van cijfers uit de halfjaarlijkse enquête over investeringsverwachtingen onder bedrijven in de industrie. De investeringen betreffen materiële vaste activa, zoals machines, fabrieken en computers.

Vorig jaar is voor 8,7 miljard euro geïnvesteerd in de industriesector, 9 procent meer dan in 2016. Volgens het CBS komt dit doordat investeringen die later dan gepland gereed waren, of ten opzichte van de planning werden doorgeschoven naar een later moment.

Producenten hebben dit jaar vooral in uitbreiding geïnvesteerd: 41 procent van de ondernemers heeft aangegeven dat dit de hoofdreden is om te investeren. Voor volgend jaar verwachten zij vooral activa te zullen vervangen, met name voor uitbreiding en vervangingsdoeleinden. Ook is er meer aandacht voor het verbeteren van de efficiency.