Inflatie januari loopt op tot recordhoogte

Inflatie januari loopt op tot recordhoogte Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • Het RIVM meldt woensdag 67.045 nieuwe positieve coronatests. Toch zijn de cijfers vertekend: er moeten nog 104.000 positieve testen van de afgelopen 16 dagen nog verwerkt worden. Ook neemt de bezetting in de ziekenhuizen toe.
  • De inflatie is in januari opgelopen tot 7,6 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Dat meldt het CBS. Materiaaltekorten en hoge energie- en voedingsprijzen zijn de hoofdoorzaken van de hoge inflatiecijfers.
  • Ook in België neemt de geldontwaarding sterk toe: in januari kwam het cijfer uit op 5,1 procent, een nieuw record, zo schrijft De Tijd.
  • Tijdelijk en onder voorwaarden kunnen investeringen in gas- en kerncentrales een groen EU-label krijgen. Volgens de Europese Commissie is dit noodzakelijk omdat deze bronnen nodig zijn om van sterk vervuilende steenkoolcentrales af te komen, schrijft NU.nl.
  • Het aantal nieuwe personenauto's dat in 2021 werd verkocht in de EU bestond nog voornamelijk uit benzineauto's. Dieselvoertuigen zijn minder populair, ook in Nederland, terwijl de hoeveelheid elektrische auto’s en hybride modellen steeg. Dat blijkt uit de cijfers van branchevereniging ACEA.