Invest-NL wil Nederland duurzamer en innovatiever maken

Invest-NL wil Nederland duurzamer en innovatiever maken Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

De Rijksoverheid heeft het investeringsfonds Invest-NL opgericht. Doel van het fonds is om ondernemingen te financieren die Nederland duurzamer en innovatiever maken. Daarvoor is een aandelenkapitaal van 1,7 miljard euro beschikbaar.

De focus van Invest-NL moet volgens de Rijksoverheid liggen op de energietransitie. Zo komt er geld beschikbaar voor elektrificatie en energie, circulariteit, agrifood en de gebouwde omgeving. Daarbij zegt het fonds doelbewust risico’s te willen nemen: “het doel is de markt te verruimen en financierbaar te maken wat niet financierbaar lijkt”.

Invest-NL zegt bovendien lange looptijden te hanteren en zegt in staat te zijn om grote bedragen te investeren. Daarbij wordt gesteld dat er ‘zonder impact geen financiering’ mogelijk is.

Volgens de Rijksoverheid is Invest-NL noodzakelijk omdat marktpartijen in Nederland moeite hebben om grote maatschappelijke transities te financieren, met name op het gebied van beleid en technologie, een groot aantal betrokkenen en de fragmentatie van initiatieven met relatief hoge leer- en transactiekosten. Ook zegt Invest-NL dat er in Nederland relatief minder risicokapitaal voor jonge snel groeiende ondernemingen beschikbaar is in vergelijking met bijvoorbeeld Duitsland, het Verenigd Koninkrijk of de VS.

Wouter Bos moet de kar gaan trekken voor Invest-NL. Bos: “Als Invest-NL hebben we stevige ambities: wij willen in vijf jaar tijd de hoeveelheid risicokapitaal voor de energietransitie verviervoudigen. Jonge innovatieve bedrijven moeten net zo vaak succesvol kunnen doorgroeien als in Duitsland en Engeland. Dit betekent dat we het dubbel zo goed moeten gaan doen als nu.”

Op de website van Invest-NL (invest-nl.nl) weten ondernemers en financiers aan de hand van vijf vragen of hun businessplan in aanmerking komt voor financiering door Invest-NL.