Inzameling afgedankte elektrische apparaten kan en moet beter

Inzameling afgedankte elektrische apparaten kan en moet beter Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

De inzameling van afgedankte elektrische en elektronische apparaten in Nederland kan en moet beter. Dit is de conclusie uit de eerste monitoringsrapportage van Stichting Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland (OPEN) over 2021. De stichting schrijft dit in haar aanbiedingsbrief bij de rapportage aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. 

Producenten en importeurs van elektr(on)ische apparaten moeten de apparaten die zij op de markt brengen, rapporteren. Ook moeten zij zorgen voor de inname en recycling van de apparaten als ze worden afgedankt. Tot 1 mei 2021 organiseerde Stichting RTA dit voor de bij FHI- aangesloten producenten en importeurs. Daarna heeft Stichting OPEN deze rol van RTA overgenomen.

In Nederland geldt een inzameldoelstelling voor afgedankte elektrische en elektronische apparaten van 65%. Dit percentage is gebaseerd op het totale gewicht aan elektr(on)ische apparaten dat in de afgelopen drie jaar in Nederland is verkocht. Binnen Stichting OPEN vertegenwoordigt de Stichting Metalektro Recycling, SMR de productgroepen van de leden van FHI. Onze brancheorganisatie vervult momenteel een actieve rol in de adviesraad van SMR, waar overlegd wordt over specifieke activiteiten en projecten gericht op het behalen van de doelstelling van 65%.

Lees verder