In de huidige elektronica zijn tal van communicatieprotocollen beschikbaar, van 2G tot 4G en van wifi tot bedrade netwerken. Maar welk protocol is de juiste keuze voor uw IoT-product? Johan Vonk van Betronic geeft aan de hand van een concreet praktijkvoorbeeld meer inzicht in de keuzemogelijkheden tijdens zijn lezing op E&A 2019.

Bij de keuze voor het optimale communicatieprotocol komen een aantal factoren aan de orde, zoals de prijs maar ook de kwaliteit. Vonk wil dit met zijn lezing een concrete case voorleggen, een slimme pooltafel: “Ik ga een fictieve case beschrijven waarbij ik uitleg welke informatie er voor de gebruiker en de eigenaar nodig is. Dat zijn twee aparte stromen. Ik ga het hebben over een pooltafel. Die kunnen worden gekocht of geleased.”

Hij vervolgt: “Er is de behoefte van de gebruiker van de pooltafel om realtime de score bij te houden. En voor de eigenaar is er informatie nodig om bijvoorbeeld het moment van onderhoud te kunnen inschatten. Hij wil bijvoorbeeld weten hoe vaak de tafel wordt gebruikt. De volgende vraag is dan: welk communicatieprotocol past daar het beste bij? Dat zou wifi kunnen zijn, of misschien wel lora, bluetooth, of 4G.”

En Vonk denkt dat de case van de pooltafel de vragen duidelijk opsomt: “De uitdaging die daar in zit is bijvoorbeeld: hoe meet ik door middel van de toepassing van de sensoren. Met welke frequentie doe ik dit? Hoe snel wil ik de informatie beschikbaar hebben en hoe betrouwbaar moet dat zijn? Ik wil op mijn smartphone na een potje pool direct de eindscore kunnen inzien. Als ik een eigenaar ben van de tafel wil ik weten hoe vaak deze wordt gebruikt en met welke intensiteit, maar dat hoef ik niet realtime te weten. Dus: de wensen voor de betrouwbaarheid en snelheid van de data kan erg verschillen.”

Nog geen 5G

Tijdens zijn lezing zal Vonk nog niet ingaan op 5G. In zijn ogen is het daarvoor nog te vroeg: “Voor 5G is deze case zeker niet geschikt. Het staat nog niet eens in de kinderschoenen en bedrijven die op zoek zijn naar een IoT-oplossing zijn nog niet eens op de hoogte zijn van bestaande communicatieprotocollen. 5G is vooral geschikt voor toepassingen met een hoge datasnelheid en lage latency, zoals een zelfrijdende auto. Het zou overkill zijn voor dit soort toepassingen.”

Het verhaal van Vonk sluit nauw aan op de overige lezingen rondom het thema ‘Communicatieprotocollen binnen IoT’. Zo volgt na zijn presentatie Itho aan het woord met een case rondom de warmtepomp. “Aan dat project heb ik nog meegewerkt”, zegt Vonk.

Hij hoopt dat het lezingenprogramma de bezoeker duidelijk antwoord geeft op de vraag: waarom wil je op IoT? Vonk: “Je kunt er wel in gaan investeren, maar als je geen goede business case hebt of toekomststrategie is het zonde van het geld, dan moet je het niet doen. Ik merk wel dat klanten zoekende zijn, maar dat ze al wel een strategie hebben bepaald: ‘ik wil graag mijn apparaat aan internet koppelen, dit is mijn terugverdienmodel’. Het gaat uiteindelijk altijd om de vraag hoe verdien ik geld aan deze business case?”

U kunt de lezing van Johan Vonk bezoeken door u gratis aan te melden voor een bezoek aan E&A 2019.

FHI, federatie van technologiebranches
en_GBEnglish (UK)