JUMO biedt vermogensregelaar voor aanzienlijke kostenbesparing

JUMO biedt vermogensregelaar voor aanzienlijke kostenbesparing Door: JUMO Meet- en Regeltechniek B.V.

Slimme kostenbesparende thyristorvermogensregelaar

De JUMO IPC 300  elektronische transformator stuurt de voeding van elektrische verwarmingselementen en combineert alle voordelen van een variabele AC-transformator (zoals amplitude regeling en sinusvormige netwerkbelasting) met de voordelen van een thyristorvermogensregelaar (zoals stroombegrenzing, belasting bewaking, ondergeschikte regelkringen).

Het optimaal benutten van verwarmingssystemen in de industrie en daarbuiten wordt steeds belangrijker. Afhankelijk van de toepassing en het temperatuurbereik wordt voor deze systemen vaak gebruik gemaakt van gas of olie gestookte warmtesystemen. Voor elektrificatie van dergelijke systemen is het nodig de energiebron van de installatie te veranderen. 

Bijvoorbeeld bij een industriële oven. In plaats van fossiele brandstoffen als olie of gas kan het voeden van de ovens gedaan worden met behulp van elektriciteit. Door inzet van verwarmingselementen die bij voorkeur gevoed worden met duurzaam opgewekte elektriciteit wordt er een lagere CO2 uitstoot gerealiseerd.

Afhankelijk van het type oven kan bij een gas of olie gestookte installatie het rookgasverbruik uiteenlopen van 20% tot 40% van het energieverbruik van de oven. Warmte uit dit rookgasverbruik kan deels worden teruggewonnen door de rookgassen over een warmtewisselaar te leiden. De teruggewonnen warmte kan dan vervolgens worden gebruikt bijvoorbeeld voor het verwarmen van proceswater. Dit terugwinnen gebeurt middels een economizer en/of rookgascondensator. 

Echter bij een elektrische oven zijn deze dure oplossingen niet noodzakelijk, aangezien er theoretisch geen rookgassen zijn. Met de juiste regelapparatuur kan er een rendementsverbetering worden gevonden in de aansturing van de elektrische verwarmingselementen. Omdat vaak grotere ohmse en inductieve lasten geschakeld moeten worden, zijn piekbelastingen  en blindstromen aan de orde. Door de inzet van thyristorvermogensregelaars die verwarmingselementen elektrisch aansturen, kan piekbelasting  en blindstroom worden voorkomen wat tot aanzienlijke kostenbesparing leidt.