René Dijkstra, CEO bij Raditeq, is sinds januari namens FHI lid van het bestuur van MKB-Nederland. Hij neemt daarmee het stokje over van Piet van Veelen (Vedotec) die, naast voorzitter van de branche Gebouw Automatisering, jarenlang bestuurslid was bij de brancheorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf. Dijkstra zal zich namens FHI focussen op twee thema’s die voor elk FHI-lid belangrijk zijn. Hoog tijd dus voor een gesprek.

Door: Dimitri Reijerman

“We hebben namens FHI in het bestuur van MKB-Nederland twee speerpunten: innovatie aan de ene kant en energietransitie, met subthema’s als netcongestie, aan de andere kant”, vertelt Dijkstra enthousiast. “Natuurlijk steunen we als FHI ook de overige standpunten van MKB-Nederland, met name op het gebied van technologie maar ook op onderwerpen als regeldruk.”

Als het thema energie ter sprake komt, vertelt Dijkstra direct tegen welke problematiek hij met zijn eigen bedrijf aanloopt. “Er is bij de overheid een enorme hoeveelheid wensdenken op het vlak van energie. Wij hebben bij Raditeq het hele dak vol liggen met zonnepanelen, maar we mogen dit van Stedin niet terug leveren. Daarbij verwijzen ze naar de algemene voorwaarden uit 2008. Stedin heeft dus minimaal 14 jaar de tijd gehad om de capaciteit op het net te vergroten. Ondertussen moet je als kantoor wel minimaal een C-energielabel hebben. Het wringt dus aan alle kanten.”

Must-have

Bovendien is een goed functionerend elektriciteitsnetwerk niet alleen voor het bedrijfsleven essentieel, stelt Dijkstra: “Als de stroom lang uitvalt, vallen er al snel doden. Ik heb soms het gevoel dat we aan het gokken zijn met ons elektriciteitsnet. En dat gevaar komt dus met name door het feit dat ons elektriciteitsnetwerk nog niet geschikt is voor onze toekomstplannen. We moeten er miljarden in gaan investeren,bijvoorbeeld door de kabels uit te breiden dan wel te verzwaren, maar we moeten het netwerk ook anders gaan gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan peakshaving.”

Hierbij zal technologie een sleutelrol spelen en daar komt het FHI met al haar producten en kennis bij kijken, zegt het bestuurslid van MKB-Nederland: “Als je naar verdere innovatie in de energietransitie kijkt, moet je gaan nadenken over batterijtechnologie voor stroomopslag, zowel op kleine als grote schaal. Je moet ook gaan kijken hoe je gedurende de lente, zomer en een stukje herfst energie efficiënt kunt opslaan voor de winterperiode. Daar is vermogenselektronica voor nodig. Deze technologische kennis zit bij onze leden, net als batterijtechnologie. Op dat vlak kunnen FHI-leden de komende jaren dus veel bijdragen. Ondanks dat veruit de meeste FHI-leden geen kabeltrekkers zijn, kunnen zij bijvoorbeeld op het gebied van de vermogenselektronica wel degelijk een belangrijke rol spelen.”

Focus op innovatiekracht en onderwijs

Op het speerpunt innovatie heeft Dijkstra ook uitgesproken ambities. Want in zijn ogen wordt er in Nederland te weinig geïnnoveerd. “Raditeq is een bedrijf dat R&D uitvoert en eigen producten maakt”, zegt Dijkstra. “Wij maken daarbij weer gebruik van andere FHI-leden, zoals leveranciers van componenten en printplaten. Het ligt eraan hoe je het definieert maar op het gebied van innovatiekracht valt er in Nederland nog veel te winnen. Er zijn realitief weinig bedrijven die echt iets nieuws maken. Daardoor worden we wel steeds afhankelijker van het buitenland. En vergis je niet, Europa heeft bijvoorbeeld minimaal vijf jaar nodig om nieuwe chipfabrieken operationeel te krijgen.”

Onderwijs speelt een belangrijke rol om de innovatiekracht in Nederland te versterken. Dijkstra is daar actief in betrokken, ondanks zijn teleurstelling dat de opleiding MBO elektronica niet meer bestaat. Toch blijft hij proberen om elektronica hoger op de onderwijsagenda te krijgen: “ik maak sinds de start deel uit van het Centrum voor Innovatief Vakmanschap Smart Technology aan het MBORijnland. Daar geef ik ook gastcolleges. Ik wilde elektronica weer als separate opleiding krijgen, maar dat is me helaas nog niet gelukt.”

Dijkstra heeft ook nog andere wensen als het om vakonderwijs gaat: “In mijn optiek ligt de nadruk teveel op algemene zaken zoals maatschappijleer en teamvorming en is de opleiding dus te generalistisch. Als ik in mijn eigen bedrijf kijk, zie ik juist heel veel experts op de losse gebieden als embedded softwareontwikkeling, mechanica of printontwerp. En begrijp me goed, dan is het ook heel belangrijk dat deze mensen goed in een team kunnen samenwerken, maar de wereld is te complex om op elk gebied een expert te zijn. We hebben als bedrijfsleven in Nederland juist meer experts nodig.”

In de loop van 2023 zal FHI een position paper ‘energietransitie’ opstellen. In deze lijst met actiepunten en het standpunt van FHI, federatie van technologiebranches, naar voren komen. Dijkstra zal mede op basis van dit position paper binnen het bestuur van MKB-Nederland, maar ook daarbuiten inzetten op de twee speerpunten. Zodra dit document beschikbaar is, zal FHI deze met haar leden delen.

Gerelateerde bedrijven

FHI, federatie van technologiebranches
en_GBEnglish (UK)