Kort economisch coronanieuws van 16 april

Kort economisch coronanieuws van 16 april Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • De Europese Commissie heeft een roadmap opgesteld hoe EU-landen richting een versoepeling van de lockdown-maatregelen kunnen gaan. Deze criteria moeten overheden meer houvast geven.

  • De banken hebben ruim 100.000 ondernemers uitstel van aflossingen of kredietruimte gegeven. Ook zijn er meer leningen verstrekt. Dat meldt de NOS. Wel is er kritiek op de manier waarop banken extra kredieten afgeven via de BMKB-regeling. Zij zouden te streng zijn.

  • Vermogensbeheerders, pensioenfondsen en verzekeraars roepen farmaceuten op tot meer internationale samenwerking bij de bestrijding van het coronavirus. Onder andere Achmea, PGGM, Robeco en het huisartsenpensioenfonds SPH vinden dat de farmaceutische industrie een grote verantwoordelijkheid draagt.

  • Meer dan 80 procent van de banen in Nederland kan ook in de anderhalvemetersamenleving blijven functioneren, zo schat de Rabobank in op basis van eigen onderzoek. 38 procent van de banen kan vanuit huis gedaan worden. Wel zijn er enkele aanpassingen nodig op de werkvloer.

  • Wilt u inzicht krijgen in de economische ontwikkelingen binnen uw branche? Doe mee met de Economische Barometer van FHI.