Kort economisch coronanieuws van 17 april

Kort economisch coronanieuws van 17 april Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • De Chinese economie is in het eerste kwartaal van dit jaar met 6,8 procent gekrompen. Sinds 1976 is in China nooit meer economische krimp gemeld. Toch zijn er tekenen van herstel, schrijft NRC.
  • In de Verenigde Staten hebben al 22 miljoen Amerikanen hun baan verloren als gevolg van de pandemie. Daarmee komt het werkloosheidspercentage uit op 13,5 procent. Daarmee komt een situatie in zicht die lijkt op de Grote Depressie van de jaren dertig, schetst het FD.
  • De verkoop van personenauto’s op de Europese markt is in de maand maart meer dan gehalveerd. Brancheorganisatie Acea stelt dat er vorige maand 853.000 auto’s zijn geregistreerd, 52 procent minder dan dezelfde periode een jaar geleden. Vooral Fiat-Chrysler en PSA (Peugeot, Citroën, Opel) kregen harde klappen.
  • Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) meldt dat de orderinstroom in maart met een kwart is gedaald. Volgens het EIB vormen onzekere opdrachtgevers de oorzaak van de terugval.
  • Koningin Máxima heeft een werkbezoek gebracht aan FHI-lid Demcon in Enschede, meldt Tubantia. Het bedrijf wist in een periode van slechts drie weken een beademingsapparaat te ontwikkelen. De eerste Demairmachines worden inmiddels uitgeleverd.