Kort economisch coronanieuws van 19 januari

Kort economisch coronanieuws van 19 januari Door: FHI
  • Het RIVM meldt op dinsdag 4335 nieuwe coronabesmettingen, 479 minder dan maandag en het laagte niveau in twee maanden tijd. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames met coronapatiënten is dinsdag met 15 toegenomen tot 101.
  • Het kabinet bereidt een avondklok voor, schrijft de NOS. Deze zou tot 9 februari moeten gelden en moet de effecten van de besmettelijkere Britse variant van het coronavirus helpen indammen. Naar verwachting mogen mensen alleen de straat op met een werkgeversverklaring. Daarmee kunnen zij aantonen dat ze een reisbeweging tussen werk en huis maken. Morgenmiddag volgt een nieuwe persconferentie.
  • De effecten van een avondklok op de economie zijn minimaal. Dat stellen een aantal economen tegen BNR. Bij een dalend aantal besmettingen kan een avondklok zelfs een gunstig effect hebben omdat Nederland dan eerder uit de lockdown kan.
  • Würth, een van 's werelds grootste bedrijven in schroeven, bouten en pluggen, verwacht later dit jaar een sterke opleving van de economie. Dat zegt ceo Robert Friedmann in de   Frankfurter Allgemeine Zeitung. De Duitse multinational denkt dit jaar duizenden nieuwe medewerkers aan te zullen nemen zodra de corona-uitbraak onder controle is.
  • De afgelopen weken was het drukker op de Nederlandse snelwegen dan tijdens de eerste lockdown in maart, toen de verkeersdrukte met 50 procent verminderde. Momenteel bedraagt de daling zo’n 20 procent, zo zegt de ANWB in NRC.