Kort economisch coronanieuws van 21 april

Kort economisch coronanieuws van 21 april Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • Het mkb heeft een tweede steunpakket nodig waarbij de overheid meer compenseert dan alleen de loonkosten. Dat zegt Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, in De Telegraaf. Volgens Vonhof raken veel ondernemers door hun eigen vermogen heen, ook bedrijven die gezond de crisis ingingen.
  • De dekkingsgraden van de grootste Nederlandse pensioenfondsen zijn nog nooit zo laag geweest. Bij het ABP en PFZW bedragen de dekkingspercentages 82 en 83,5 procent. De fondsen hopen dat nadere uitwerking van het pensioenakkoord en economisch herstel kortingen kan voorkomen, zo is te lezen in het FD.
  • De Verenigde Staten gaat alle immigratie naar het land tijdelijk opschorten als gevolg van de coronacrisis. Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt, schrijft The Hill. Volgens president Trump is de maatregel nodig wegens 'de onzichtbare vijand en de banen te beschermen van onze geweldige Amerikaanse burgers’.
  • Het Radboudumc en FreeBreathing hebben een opensource-beademingsapparaat ontwikkeld en met succes getest. Het gaat om de VentilatorPal en de professionele variant, de VentilatorPal Pro. Het apparaat kan snel en gemakkelijk worden gebouwd door iedereen met basisgereedschap en technische vaardigheden. Ook de bediening zou eenvoudig zijn, zegt EngineersOnline.