Kort economisch coronanieuws van 29 april

Kort economisch coronanieuws van 29 april Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • Het producentenvertrouwen in Nederland is gedaald van 0,2 in maart naar -28,7 in april. Dat is het laagste cijfer en de grootste daling ooit, meldt het CBS. Het oude dieptepunt was -23,5, in februari 2009. Vooral over de orderportefeuille, voorraden en de verwachte bedrijvigheid zijn industriële ondernemers negatief.
  • Invest-NL, een groot investeringsfonds van de overheid, heeft 100 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de financiering van start-ups en scale-ups die zijn getroffen door het coronavirus. Dit gebeurt door middel van een overbruggingskrediet via de Tijdelijk Overbruggingskrediet Programma innovatieve Start- en Scaleups (TOPSS)-regeling.
  • Meer dan een op de vijf Nederlandse ondernemers heeft bij hun gemeente aangeklopt voor een aanvulling op het inkomen. Dat is een inschatting van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), schrijft de NOS.
  • Wereldwijd gaan er als gevolg van de coronapandemie 305 miljoen voltijdbanen verloren, voorspelt de International Labour Organization. In de informele economie, waaronder zwartwerkers of mensen die niet staan ingeschreven, bedraagt het banenverlies zelfs 1,6 miljard mensen.